Impozitele şi taxele nu sunt boli, ci elemente esenţiale ale funcţionării oricărui stat, dar predictibilitatea lor este absolut obligatorie pentru sănătatea atât a companiilor cât şi a mediului de afaceri, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Vâlcov, în cadrul Foreign Investors Summit 2014.
"Oricât de mari şi de nedrepte ar părea unele taxe şi impozite, aspectul cel mai important care sunt sigur că vă afectează şi pe dumneavoastră este reprezentat de lipsa de predictibilitate a acestora.
Dacă ar fi să fac o comparaţie aş spune că este asemănător situaţiei în care afli că suferi de o boală gravă, dar afli în ultimul moment şi este destul de greu ca tratamentul pe care îl aplici să producă efecte rapide. Impozitele şi taxele nu sunt boli, sunt elemente esenţiale ale funcţionării oricărui stat, dar predictibilitatea lor este absolut obligatorie pentru sănătatea atât a companiilor pe care le conduceţi cât şi a întregului mediu de afaceri", a spus Darius-Bogdan Vâlcov.
Ministrul Bugetului a precizat că relaţia dintre Guvern şi oamenii de afaceri trebuie să fie una onestă şi transparentă şi de aceea nu se fereşte să spună că România are nevoie de o strategie fiscal-bugetară pe termen mediu şi lung, dublată de măsuri legislative care să facă cu adevărat mediul de afaceri predictibil şi stabil.
"Vă supun dezbaterii în perioada următoare mai multe concepte: bugete general consolidate ale statului multianuale, măsuri care să vizeze toleranţa zero faţa de evaziunea fiscală şi munca la negru, dezvoltarea de noi scheme de ajutor de stat pentru construcţia de noi locuinţe, în domeniul turismului sau în domeniul producţiei de filme artistice, reducerea numărului tranzacţiilor cash din economie concomitent cu creşterea numărului tranzacţiilor electronice prin aplicarea de măsuri de relaxare fiscală celor din urmă.
Definirea exactă a conceptului parteneriatului public privat. Stabilirea unor normative de cost pentru categorii de bunuri şi servicii achiziţionate de către stat", a afirmat Vâlcov.
De asemenea, oficialul citat a precizat că România a avansat mult în ultima perioadă având un impozit pe profit dar şi o cotă unică de impozitare a veniturilor de 16%, forţa de muncă pe care o oferă România este una extrem de calificată, iar raportul cost productivitate este unul rentabil pentru investitori. Preţurile la energie în România sunt sub media europeană, iar CAS la angajator tocmai a fost redus.