Într-un raport despre starea sistemului bancar şi a pieţelor, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că există „mişcări subterane periculoase” care ameninţă economia globală, şi că, deşi băncile sunt mai sigure decât în urmă cu zece ani, au apărut noi riscuri, informează Mediafax.
Tensiunile comerciale şi inegalităţile au crescut, avertizează instituţia, în Financial Stability Report, iar amplificarea conflictelor comerciale pot afecta în mod semnificativ creşterea economică globală. Alte ameninţări, de genul Brexit, pot afecta şi ele pieţele. FMI crede că ieşirea Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord poate duce la o fragmentare a pieţei monetare europene şi la o circulaţie defectuoasă a fondurilor financiare în sistem, sugerând Băncii Angliei să fie pregătită pentru a tipări bani, dacă este nevoie.
Raportul este al doilea, în 24 de ore, în care FMI avertizează asupra stării finanţelor mondiale, după ce în "World Economic Outlook" a redus prognozele de creştere globală, invocând aceleaşi dispute comerciale.
FMI mai recomandă guvernelor să evite încercările de a renunţa la reglementările bancare instituite după criza financiară din 2008, pentru a evita declanşarea unei noi perioade de criză. Preşedintele american Donald Trump a adoptat deja o serie de prevederi legislative care abrogă regulile bancare pentru micile instituţii, argumentând că aceestea împiedică băncile să crediteze companiile.
FMI avertizează şi investitorii de pe piaţa de capital, care beneficiază de cea mai bună evoluţie a bursei din istorie, situaţie care s-ar putea sfârşi într-un nou şoc.
Pieţele ar mai putea avea de suferit din cauza creşterii dobânzilor şi reducerea relaxării cantitative.
„Cu toate acestea, în pofida tensunilor comerciale şi a normalizării continue a politicilor montare în economiile avansate, pieţele financiare mondiale au rămas în expansiune şi par să ignore riscul unei căderi bruşte”, arată documentul prezentat la reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale, ce are loc în Bali, Indonezia.