Exporturile, producţia industrială, investiţiile prioritare şi sectorul construcţiilor vor reprezenta motoarele principale ale creşterii economice în anul 2012, un rol important în asigurarea finanţărilor revenind fondurilor europene, a declarat parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR).
Potrivit acestuia, anul 2012 trebuie să fie cel în care România reintră într-un ciclu de creştere economică susţinută, asemănător celui din perioada 2001-2008.
„După părerea mea, vor exista trei motoare ale creşterii economice în perioada următoare: exporturile şi producţia industrială, investiţiile, în special cele prioritare aflate pe lista celor 60 de proiecte importante prezentate de către Guvern, şi relansarea din sectorul construcţiilor. Anul 2012 este crucial pentru intrarea într-un nou ciclu de creştere pentru următorii 5-7 ani. Acest lucru înseamnă şi reluarea dezvoltării convergente cu Uniunea Europeană, în condiţiile în care astăzi România se află pe o traiectorie divergentă cu UE”, a afirmat deputatul european.
El a arătat că Guvernul va trebui să ia măsuri pentru reducerea arieratelor, prin achitarea facturilor emise, dar neonorate la plată de către stat. De asemenea, vor trebui prevenite efectele negative pe care le-ar putea avea un an agricol slab, în contextul secetei din toamna 2011.
Deputatul european Iuliu Winkler a mai spus că decizia politică luată de coaliţia de guvernământ cu privire la comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în luna noiembrie 2012, este benefică din punct de vedere economic. În opinia sa, comasarea alegerilor asigură o perioadă de cel puţin o jumătate de an în care Guvernul şi administraţiile locale se vor putea concentra pe priorităţile economice, reducându-se astfel posibilitatea derapajelor electorale.
Parlamentarul european menţionat că potrivit prognozei de iarnă a Comisiei Europene, perspectiva de creştere economică a României este de 2,1% din PIB în anul 2012, în timp ce la nivelul Uniunii Europene valoarea acestui indicator a fost stabilit la 0,6%.
"Comisia Europeană apreciază că România beneficiează acum de încrederea investitorilor, finanţându-se stabil atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe", a explicat parlamentarul european, considerând că în aceste condiţii România poate să-şi asigure creşterea economică sustenabilă în anul 2012.