15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Datele publicate luni de Eurostat reflectă faptul că datoria publică din UE a ajuns la 10,3 mii de miliarde de euro în cel de-al treilea trimestru, un procent de 82,2% din PIB. Îndatorarea ţărilor din zona euro s-a situat la 8,2 mii de miliarde, un procent de 87,4% din PIB. Ambele cifre sunt departe de plafonul de 60% pe care îl prevede Pactul de Stabilitate.
Dintre cele 17 state ale monedei unice, doar Luxembourg, Slovenia, Slovacia, Estonia şi Finlanda respectă exigenţele UE. Spania a deviat într-o măsură mai mică de la limita prevăzută de Pact, dar până în septembrie, gradul său de îndatorare a ajuns la 706,340 de miliarde de euro, un 66% din PIB. Totuşi, această cifră va creşte în următorii ani, deoarece veniturile vor continua să fie inferioare cheltuielilor. În cel mai bun caz, Spania va încheia anul acesta cu un deficit de 40 de miliarde de euro pe care va trebui să-l acopere cu datorie publică.
Chiar dacă este adevărat că gradul de îndatorare al Spaniei este inferior mediei europene, acesta creşte într-un ritm superior. De fapt, doar ţările care au avut nevoie de o salvare financiară (Grecia, Portugalia şi Irlanda) înregistrează creşteri mai mari ale gradului de îndatorare.


Articole înrudite