22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Direcţia Mari Contribuabili îşi îmbunătăţeşte activitatea
Direcţia Mari Contribuabili îşi îmbunătăţeşte activitatea

Direcţia Generală de Administrare Mari Contribuabili a început să pună în practică unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii precum recrutarea de personal calificat şi implementarea structurilor organizatorice a Direcţiei cu specializări şi segmente pe sectoare de activitate, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Comunicatul de la Finanţe vine în urma publicării, de către Fondul Monetar internaţional, a "Raportului de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili" potrivit căruia Direcţia Mari Contribuabili nu reuşeşte să îşi atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, din cauza faptului că risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituţii, inclusiv Curtea de Conturi. În context, FMI are mai multe recomandări pentru autorităţile de la Bucureşti, printre care modificarea criteriilor de selecţie a contribuabililor administraţi de Direcţia Mari Contribuabili (DMC), astfel încât principalul criteriu să fie nivelul cifrei de afaceri, şi asigurarea de salarii competitive angajaţilor cheie.
Potrivit FMI, diferenţa dintre TVA datorată şi TVA încasată (gap — n.r.) era, în 2015, de 44%, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, şi a reprezentat 18,8% din PIB (excluzând contribuţiile sociale).
Raportul elaborat de FMI a fost publicat şi pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Documentul este o continuare a celor constatate de experţii instituţiei financiare internaţionale în 2015, când a fost elaborat raportul privind „Crearea condiţiilor pentru reducerea gap-ului fiscal de către Direcţia Mari Contribuabili”, publicat, de asemenea, de Fisc.
"Transparenţa este unul dintre principalele obiective ale mandatului meu. Publicarea rapoartelor FMI privind activitatea ANAF—Mari Contribuabili este un pas uriaş în această direcţie. Consider că este important să avem o evaluare obiectivă a activităţii ANAF şi ca această analiză să poată fi consultată de toţi cetăţenii. Aşa putem înţelege mai bine complexitatea activităţii ANAF, problemele pe care le întâmpină instituţia şi soluţiile pe care le aplică pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite contribuabililor. Tocmai de aceea continuăm reforma ANAF şi am început deja să implementăm recomandările din rapoarte", precizează ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Potrivit Ministerului Finanţelor, în ultimii 5 ani, din 100 de rapoarte ale misiunilor tehnice pe administrare fiscală ale FMI doar patru au fost publicate în Danemarca, Finlanda, Italia şi Polonia.


Articole înrudite