Criza datoriilor de stat din zona euro erodează influenţa geopolitică a Europei şi compromite poziţia de pe care negociază Uniunea Europeană pe scena mondială, a avertizat comisarul european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn.
"În discuţii despre decizii politice privind chestiuni economice globale, precum întâlnirile G-20 şi FMI, suntem de ceva timp în mod constant într-o poziţie neplăcută din cauza crizei datoriilor de stat. În ritmul acesta, statutul Europei în economia globală se deteriorează îngrijorător", a declarat la Helsinki vicepreşedintele Comisiei Europene, într-o întâlnire cu ambasadorii Finlandei.
Criza economică din Europa este în principal o criză de încredere, iar UE poate recâştiga încrederea comunităţii globale dacă va acţiona "ca o echipă", a afirmat oficialul european, citat de WSJ.com. "Putem consolida bine încrederea prin afişarea unei echipe europene unite. Procesul decizional din Europa ar trebui să fie un sport de echipă, al cărui scop final să fie încrederea, altfel nu se va ajunge nicăieri, nimic nu va da roade", a spus Olli Rehn. Rehn a adăugat că politicienii şi investitorii din Asia şi Statele Unite consideră că Europa ar trebui să "strângă rândurile" din punct de vedere politic şi economic, dar şi să înfiinţeze instituţiile necesare pentru a susţine moneda unică. "Părerea lor este că problemele din zona euro sunt rezultatul unor acţiuni care nu au fost duse la bun sfârşit, iar din acest motiv consolidarea zonei euro este direcţia logică în care trebuie să avansăm", a arătat oficialul. Comisarul s-a referit la propunerile privind înfiinţarea unei instituţii comune de supraveghere bancară în zona euro, finanţată de Banca Centrală Europeană.
Rehn a explicat apoi că supravieţuirea zonei euro ar trebui să aibă la bază trei strategii: programe pentru stabilizarea finanţelor publice şi reforme structurale în statele membre, crearea de mecanisme de siguranţă financară sau de fonduri de stabilitate pentru finanţarea reformei şi un plan de dezvoltare pentru uniunea economică şi monetară.