16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5%, dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate
Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5%, dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate

Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Gheorghe Dragomir, după întâlnirea cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional.
„Dacă vom avea încasarea voluntară, dacă arieratele vor fi diminuate, dacă evaziunea fiscală va fi diminuată, sigur va avea loc scăderea contribuţiilor la asigurări sociale (pentru angajator - n. r.) cu 5 puncte procentuale. Sunt resurse suficiente pentru a scădea aceste cinci puncte procentuale, şi nu numai atât. Este vorba şi de impozitul pe profit reinvestit, dar şi de acele facilităţi care vor veni în sprijinul agenţilor economici. Sigur vor veni şi alte măsuri care nu fac decât să încurajeze mediul de afaceri”, a afirmat Gheorghe Dragomir.
Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii cu membrii delegaţiei FMI, nu s-a vorbit despre introducerea vreunei taxe suplimentare.
„Nu s-a vorbit de nicio taxă suplimentară; este vorba doar de lărgirea bazei de impozitare. În cazul legilor despre acele impozite şi taxe vizavi de clădirile speciale - dacă vor fi anumite puncte de vedere de a le modifica - aceste legi vor veni întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor şi vom avea ocazia să le corectăm, să le îmbunătăţim”, a mai spus preşedintele Comisiei.
În opinia acestuia, măsurile luate de Guvernul Ponta sunt benefice pentru economie, iar rezultatele economice „dătătoare de speranţe”.
„Rezultatele macroeconomice sunt dătătoare de speranţe. Sigur, aşa cum bine ştiţi, din cele cinci puncte negociate, discutate, unul singur este într-adevăr referitor la arieratele companiilor de stat, care nu au performat. În rest, toate celelalte puncte au fost atinse, iar rezultatele economice sunt dătătoare de speranţe”, a încheiat Gheorghe Dragomir.
La rândul său, deputatul Gheorghe Ialomiţeanu, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat că semnalele primite de la FMI, legate de reducerea contribuţiilor sociale şi a profitului reinvestit, sunt negative.
„Din păcate, semnalele sunt negative în legătură cu reducerea contribuţiilor sociale şi a profitului reinvestit. Nu s-a luat nicio decizie. În urma discuţiei, Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru compensarea acestor reduceri de contribuţii şi impozite prin noi impozite şi taxe. Încasările sunt foarte proaste. Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au o părere foarte proastă despre activitatea de colectare a impozitelor şi taxelor din partea Guvernului Ponta. Din păcate, FMI susţine introducerea de impozite şi taxe în continuare în România. E un semnal prost pentru mediul de afaceri din partea acestor organisme şi a Guvernului. Este un lucru foarte grav. Acest lucru nu ar trebui tolerat. Nu sunt bani în buget pentru scăderea contribuţiei la asigurări sociale cu 5 puncte procentuale. Fondul Monetar ne-a spus că nu sunt bani, iar Guvernul trebuie să găsească soluţii', a afirmat Ialomiţeanu.
Potrivit acestuia, FMI este de accord cu introducerea de noi impozite şi taxe, pentru că acciza la motorină se va aplica de la 1 aprilie şi nu compensează sumele care se pierd de la bugetul statului prin reducerea contribuţiilor sociale.
„FMI a spus că este de acord cu introducerea de noi impozite şi taxe, pentru că acciza la motorină se va aplica de la 1 aprilie şi nu compensează reducerea contribuţiilor sociale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit. Trebuie găsite alte soluţii. Singurul lucru care se poate realiza este să fie cuprinsă acciza la motorină în scrisoare (de intenţie - n. r.) şi să fie asumată de Guvern. Preşedintele Băsescu nu vrea să-şi asume această taxă, pentru că este un dezastru pentru economie, pentru puterea de cumpărare. Preşedintele nu vrea să blocheze acordul cu Fondul Monetar, dar nu-şi asumă măsurile proaste luate de Guvernul Ponta”, a explicat Ialomiţeanu.


Articole înrudite