15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Certificatul energetic pentru locuinţe va fi obligatoriu din 2012
Certificatul energetic pentru locuinţe va fi obligatoriu din 2012
Certificatul Energetic (Certificatul de Performanţă Energetică) este un document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a clădirii prin compararea acesteia cu clădirea de referinţă stabilită prin metodologie, precum şi încadrarea clădirii într-o clasă de performanţă energetică (definiţia din Metodologia MC-001/2006). Certificatul energetic este o cerinţă a Uniunii Europene ce trebuia pusă în practică din 2007, de la aderare. Începând cu acest an, certificatul a devenit obligatoriu la vânzarea sau închirierea unui imobil în România. Certificatul de Performanţă Energetică se poate obţine de la auditorii energetici atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Majoritatea clădirilor din România, spre exemplu blocurile de locuinţe vechi, se încadrează în clasa energetică C sau D. Trebuie menţionat că aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) până la A (clasa energetică superioară), după modelul aparatelor electrocasnice.

Cum decurge o autorizare

Demersurile sunt relative simple. Cu un vraf de acte, proprietarul se prezintă la un certificator autorizat. Firma preia documentaţia şi face o vizită la adresa respectivă, pentru a verifica toate aspectele necesare la faţa locului. După acest pas, se eliberează Certificatul de Performanţă Energetică. În urma certificării, firmele vă pot oferi şi o parte de audit cu recomandări pentru optimizarea performanţelor energetice actuale. O asemenea certificare durează maxim o săptămână de la depunerea completă a dosarului. Preţurile medii pe piaţă sunt de 2-4 euro/ mp, la care se adaugă TVA. Astfel, pentru un apartament de 2 camere cu suprafaţa de cca. 60 mp, preţul unei certificări ajunge la aproximativ 300 euro TVA inclus. Acest cost este suportat de către proprietarul clădirii, adică cel care doreşte să vândă.

Actele necesare

- Plan situaţie - cu încadrarea clădirii în funcţie de punctele cardinale şi vecinătăţi
- Planurile - subsol, parter, nivele curente
- Secţiuni - longitudinale, transversale
- Detalii constructive: pereţi, terasă, pod, pardoseala peste sol, subsol etc.
- Fişa tehnică termopane
- Tip de încălzire - detalii despre instalaţia de încălzire
Blocurile construite înainte de 1989 se încadrează în clasele energetice D şi C, dar, dacă blocul este anvelopat integral cu polistiren de grosime 10-15 cm, sunt puse geamuri termopan, este orientat către Sud iar apartamentul este situat pe mijloc (nu are decât un perete afară), poate să ajungă şi la Clasa Energetică A.


Articole înrudite