21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Reindustrializarea României este a doua ºansã a þãrii noastre de a se dezvolta economic ºi de a atrage investiþii, a declarat miercuri Ionel Blãnculescu, analist economic ºi consilier onorific al premierului Victor Ponta, prezent la o conferinþã de profil. 

„Reindustrializarea este a doua ºansã a þãrii noastre ºi vedem cã, încetul cu încetul, se trece de la dezbateri la practicã”, a spus el, menþionând cã va asista în aceastã perioadã o companie industrialã din Turcia sã implementeze o investiþie de 56 de milioane de euro în þara noastrã. 

Blãculescu a afirmat cã România are în plan înfiinþarea unui fond suveran de investiþii, în special în sectorul energetic, unde þara noastrã ºi-a propus sã devinã un hub, urmând ca, pe acest pilon, sã atragã ºi alte axe de dezvoltare, în special în zona industrialã. 

„Lupta pentru resursele naþionale, minerale, primare e evidentã, la fel ºi radicalismul ºi extremismul strãzii, care tinde sã devinã periculos în România. Am vãzut cum, dupã asedierea Avocatului Poporului, o lege a picat în Parlament, deºi era aºteptatã de toatã industria”, a arãtat Blãnculescu, referindu-se la Legea minelor. 

El a amintit cã în România s-au închis pânã acum 580 de mine ºi a povestit cum, la o conferinþã internaþionalã unde toatã lumea prezenta strategii de deschide a minelor, partea românã a fost nevoitã sã vorbeascã despre managementul închiderilor de mine. 

Blãnculescu a mai spus cã anul viitor se vor renegocia redevenþele plãtite de companiile petroliere, întrucât expirã perioada de 10 ani în care acestea nu au putut fi modificate. 

„Unele voci ale strãzii spuneau cã redevenþele ar trebui triplate, ceea ce ar înseamna închiderea totalã a investiþiilor în România ºi aruncarea lor în derizoriu. E total împotriva logicii economice”, a completat analistul economic.


Articole înrudite