re cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, finanţare de la stat foarte bună şi foarte multe fonduri de investiţii. Dar şi multe datorii. De 84 de ori mai mult decât datoria per capita din SUA. Iar unele bănci sunt foarte corupte şi în ultima vreme nici nu prea au avut schimbări politice, scrie Business Insider. Totuşi, priveliştea este frumoasă şi vinul este bun.
Bine aţi venit în Marele Ducat de Luxemburg...
Dacă te uiţi cu mare atenţie pe hartă, o să poţi observa Luxemburgul situat între Belgia, Franţa şi Germania. Are o populaţie care depăşeşte cu puţin o jumătate de milion de locuitori şi care ocupă aproximativ 1.609 de kilometri pătraţi pe întreaga ţară. Este un stat atât de mic, încât ţara şi-a denumit capitala tot Luxemburg. Are o limbă oficială proprie abia din 1984, Lëtzebuergesch (luxemburgheza) devenind limba oficială pentru cetăţenii nativi din Luxemburg. Franceza şi germana sunt şi ele limbi oficiale, iar engleza este des folosită în afaceri, mai ales în sectorul bancar. Este cea mai stabilă ţară din Europa, din punct de vedere politic. Din 1995 şi până în prezent, Jean Claude Juncker este prim-ministrul Luxemburgului, acesta devenind politicianul care conduce un guvern european de cel mai mult timp. Marele Duce al Luxemburgului, Henri, este cel care are ultimul cuvânt de spus în guvern şi totodată are autoritatea de a dizolva parlamentul dacă doreşte. În ultimii ani, Marele Duce s-a distanţat de puterea legislativă, dar încă deţine control complet asupra guvernului.
Are cel mai mare PIB per capita din lume
PIB-ul pe cap de luxemburghez depăşeşte 100.000 de dolari şi este cel mai mare din lume. Nici nu este de mirare, având în vedere numărul mare de instituţii bancare la o populaţie atât de mică. Numai America are mai multe fonduri de investiţii că Luxemburgul.
Dar are şi datorii. Multe. Datoria Luxemburgului se poate cuantifica astfel - 3,76 milioane de dolari de persoană. Asta înseamnă că este de 84 de ori mai mare decât datoria per capita din America. Cum este posibil acest lucru? Poate pentru că…
Statul suportă salariile mari, iar guvernul are cheltuieli prea mari. O învăţătoare primeşte un salariu în jur de 100.000 de dolari pe an. În primele şase luni ale anului 2011, cheltuielile guvernului au crescut cu 8,3%, ajungând la 8,4 miliarde de dolari. Standardul de viaţă din ţară rămâne înalt şi nu se face prea mare lucru pentru a reduce cheltuielile sau datoriile. Pentru a face faţă problemelor financiare publice, taxele s-au mărit nesemnificativ. Pe perioada crizei, guvernul a decis să majoreze doar cu un procent taxele cetăţenilor cu situaţie financiară bună. Acest lucru nu s-a prea văzut, însă, în reducerea datoriei publice.
Din motive variate, populaţia Luxemburgului este alcătuită mai mult din străini. 44% din populaţia ţării este formată din străini, iar alte 25% vin zilnic din ţările din jur pentru a munci aici. Două dintre motivele pentru care străinii vin în Luxemburg sunt faptul că taxele nu sunt prea mari, iar guvernul suportă multe din cheltuieli.
Luxemburgul este, totodată, cunoscut pentru băncile sale foarte stabile. Se spune că fostul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-il, a ţinut miliarde de dolari în această mică ţară din Europa.
Faptul că este un stat sigur, atrage mulţi imigranţi. Dar nu toţi sunt fericiţi. Deşi are un nivel de trai foarte ridicat, Luxemburgul este ţara europeană cu rata cea mai mică de fericire. Are acelaşi Indice Global de Fericire ca şi Sudanul. Şi nu este în război cu nimeni... Poate asta explică de ce luxemburghezii au o problemă cu băutura. Luxemburghezii cumpără mai multe ţigări şi alcool de persoană decât în oricare altă ţară din lume. Populaţia consuma 84,4 litri de bere pe an, iar berea constituie doar 14% din alcoolul consumat în Luxemburg. De aici rezultă că, în medie, luxemburghezii beau 603 litri de alcool pe an. Este destul pentru a uita de problemele vieţii şi, totodată, de datoriile statului...