"Orice proprietar de locuinţă are şi un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul căruia achită şi taxa pentru radio. În acest mod ar putea fi colectată şi prima de asigurarea obligatorie pentru locuinţa emisă de PAID", a spus vicepreşedintele UNIQA Asigurări, Romeo Jantea (foto), la cea de-a IX-a Ediţie a ICAR - Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale.
Romeo Jantea a subliniat că odată cu promulgarea Legii 260/2008 şi startul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, atât autorităţile cât şi asigurătorii nu au dorit ca prima de asigurare să fie percepută de populaţie ca şi un impozit. Pe de altă parte, "într-o societate democratică în care funcţionează principiile electorale este greu să faci lucrul acesta. A rămas ca în loc să avem o lege care să arate clar că proprietarul de locuinţa trebuie să-şi cumpere o asigurare obligatorie, ne aflăm în situaţia de a vorbi despre vânzarea PAD, a poliţei obligatorii. Eu cred că atât timp cât este obligatorie proprietarul trebuie să şi-o cumpere şi nu cineva să i-o vândă", a spus vicepreşedintele UNIQA Asigurări.
Comisionul încasat de asigurători aferent unei poliţe de asigurare obligatorie este de 10% din valoarea primei, care este de 10 euro pe an sau 20, în funcţie de tipul construcţiei. În condiţiile în care sistemul asigurărilor obligatorii s-a dovedit ineficient în urma modificărilor frecvente ale Legii 260/2008 sau din cauza intereselor exclusiv comerciale ale societăţilor de asigurare, acţionari ai PAID, au fost vehiculate alternative de colectare a primelor pentru asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva riscurilor catastrofale.
De exemplu, această sumă poate fi suportată uşor dacă s-ar colecta corespunzător primele de asigurare prin intermediul administraţiilor financiare, prime care să fie “ataşate” impozitului pe locuinţă, pe imobil, eliminându-se astfel amenzile care oricum nu sunt aplicate şi sunt greu de aplicat şi, mai ales, de colectat aceste amenzi. În acest fel, prima de asigurare este „ataşată” impozitului şi i se pot aplica aceleaşi penalităţi aferente impozitului pentru locuinţa respectivă.
O a doua alternativă a fost oferită de vicepreşedintele UNIQA Asigurări. În opinia sa, prima de asigurare obligatorie ar putea fi colectată odată cu factura pentru energie electrică, aşa cum este plătit, în prezent, de către fiecare proprietar, abonamentul pentru radioul şi televiziunea publică.
"Cunoaşteţi în ce fel plătim cu toţii pentru radioul public? Cine are un contract de curent electric plăteşte în fiecare factură şi pentru radio. Plăteşte puţin, automat. Pe factură s-ar mai adauga astfel şi câţiva lei, mai puţin de 5-10 lei pe lună, pentru asigurarea obligatorie. Sigur, furnizorul poate nu are niciun un interes să colecteze şi această sumă, dar l-ar ajuta să-şi facă reclamă şi să aibă contracte acolo unde nu are şi se fură curentul electric. Ar fi mult mai simplu aşa, deoarece ANAF nu va putea colecta acestea sume mărunte", a conchis Romeo Jantea.