Apartamentele din România s-au scumpit cu 4% în primul trimestru din acest an faţă de ultimele trei luni din 2016, reiese dintr-un studiu realizat de o platformă de imobiliare.
„Acesta este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani — fiind depăşit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014. Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor, piaţa rezidenţială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de 11 trimestre încoace (începând cu a doua jumătate a anului 2014, mai exact). De atunci, marja medie de creştere la nivel trimestrial a fost de 2,4%. Prin urmare, în momentul de faţă ne situăm la un nivel de preţ similar cu cel consemnat în anul 2010”, se arată în document.
Potrivit acestuia, deşi semnificativ, ritmul actual de creştere a preţurilor se situează considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieţei autohtone. Spre comparaţie, în 2006-2008, locuinţele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, ajungând chiar la 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006).
„Pe de o parte, evoluţia numărului de anunţuri de vânzare valabile în cele mai mari şase oraşe ale ţării relevă o tendinţă clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăţi nou-intrate pe piaţă, datele arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 faţă de perioada similară a anului trecut — în acest răstimp, cea mai mare scădere (în valoare de 27%) a avut loc în Constanţa, iar cea mai mică (8%) în Iaşi. Din punctul de vedere al numărului total de proprietăţi disponibile spre vânzare, tendinţa de diminuare este şi mai accentuată, atingând o medie de 33%. Constanţa se situează, din nou, în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată îndeaproape de Bucureşti, cu un recul de 35%. Cel mai mic declin, de 25%, a fost consemnat tot în Iaşi”, arată studiul Imobiliare.ro.