Cuplarea pieţelor din România, Moldova şi Ucraina are ca scop creştea fluxurilor de energie electrică precum şi dezvoltarea capacităţilor de monitorizare a pieţei prin cooperare regională, iar, în perspectivă, stabilirea pieţelor naţionale de capacitate sau a unei pieţe subregionale de capacitate care să asigure securitatea aprovizionării, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Lansarea iniţiativei MUR-EMI de Integrare a Pieţei de Electricitate Moldova-Ucraina-România a reprezentat subiectul principal al discuţiilor de marţi dintre preşedintele ANRE, George-Sergiu Niculescu, şi o delegaţie USAID condusă de ataşatul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti, Jessup Taylor.
"La data de 25.04.2023, la sediul ANRE, a avut loc întâlnirea de lucru între preşedintele ANRE, George-Sergiu Niculescu, vicepreşedintele ANRE, Mircea Man, şi delegaţia americană USAID din care a făcut parte Steve Burns, şef - Energie şi Infrastructură, Biroul Europa şi Eurasia, şi a fost condusă de ataşatul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti, Jessup Taylor. Întâlnirea a avut ca obiect propunerea de lansare a iniţiativei de Integrare a Pieţei de Electricitate Moldova-Ucraina-România (MUR-EMI) cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Asociaţia Naţională a Comisarilor de Reglementare a Utilităţilor (NARUC)", se arată în comunicatul ANRE.
Potrivit ANRE, iniţiativa MUR-EMI se va concentra pe facilitarea cooperării dintre autorităţile de reglementare, operatorii de sisteme de transport, bursele de energie electrică şi alte instituţii relevante din cele trei ţări, cu scopul final de a implementa cuplarea dintre România, Moldova şi Ucraina.
"Prin astfel de acţiuni, ANRE va continua să dezvolte proiecte şi acţiuni comune în regiune prin eforturi susţinute în vederea continuării şi consolidării Parteneriatul Strategic între România şi Statele Unite", precizează sursa citată. (sursa Agerpres)