16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Achiziţiile publice au trecut prin "filtrul" ANI
Achiziţiile publice au trecut prin "filtrul" ANI

 

În ultimele şase luni ale anului 2017, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 8.896 de proceduri de achiziţie publică cu o valoare totală de 24,7 miliarde lei (aprox. 5,3 miliarde euro). Totodată, PREVENT a emis în această perioadă opt avertismente de integritate în ceea ce priveşte posibile încălcări ale legislaţiei privind conflictul de interese în achiziţii publice. Valoarea totală a contractelor pentru care sistemul PREVENT a emis cele opt avertismente de integritate (pentru potenţiale conflicte de interese) se ridică la suma de 10 milioane lei (aprox 2,1 milioane euro).
Astfel, în 7 dintre cele 8 cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităţilor contractante au eliminat cauzele care generau potenţiale conflicte de interese. Într-un singur caz, Agenţia Naţională de Integritate a aplicat dispoziţiile art. 9 din Legea nr. 184/2016, în sensul declanşării din oficiu a procedurii de evaluare a conflictului de interese după finalizarea procedurii de atribuire prevăzută de cadrul legal în materie.
Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.“
În alte 28 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT.
Dintre cele 8.896 de proceduri analizate, 4% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 36.568 contracte subsecvente (loturi).
În analiza PREVENT au fost luate în considerare 1.430 de autorităţi contractante, 8.570 de operatori economici şi 132.619 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.
Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT în acest interval de timp a fost de 2,67 miliarde lei (aprox. 573 milioane euro) iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei (aprox. 74 euro).


Articole înrudite