15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum să execuţi silit o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare
Cum să execuţi silit o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare

Dacă te regăseşti în situaţia în care nu ştii cum să acţionezi astfel încat avansul dat la încheierea promisiunii bilaterale de vânzare-cumparare să îţi fie restituit, fie doreşti sa obţii daune interese provocate de nerespectarea obligaţiilor asumate, trebuie să ai în vedere semnficaţia promisiunii astfel încheiate, existenţa caracterului executoriu precum şi ordinea remediilor pe care le poţi aplica. Societatea de avocatura Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial, drept imobiliar şi litigii comerciale deoarece adesea aplicarea remediilor este influenţată de dispoziţiile cuprinse în promisiunea de vanzare-cumpărare a imobilului, motiv pentru care este nevoie de o analiză atentă a clauzelor conţinute.
Promisiunea de vânzare-cumpărare reprezintă acordul convenit de părţi prin care acestea se angajează să încheie în viitor un contract ale cărui elemente esenţiale sunt prestabilite prin acest antecontract. Încheierea unui antecontract de vânzare a unui bun imobil nu este obligatorie, părţile putând încheia direct un contract de vânzare-cumpărare, însă poate reprezenta o garanţie pentru oricare dintre părţile contractante cu privire la îndeplinirea obligaţiilor asumate.
Legea nu impune o anumită formă pentru încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare, părţile fiind libere de a alege daca doresc încheierea unui înscris sub semnătură privată, fie a unui înscris autentic. Societatea de avocatura Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă ca, oricare ar fi modalitatea aleasă pentru încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare, redactarea, sau cel puţin revizuirea clauzelor contractuale cuprinse să fie realizată de un avocat specializat în drept comercial, drept imobiliar şi litigii comerciale, pentru protecţia si siguranţa valorificării în viitor a drepturilor părţilor.
De reţinut este faptul că înscrisurile autentice reprezintă titlu executoriu doar în măsura în care se constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, deci autentificarea promisiunii de vânzare-cumpărare  nu atrage posibilitatea automată a declanşării executării silite. Culpa în neexecutarea promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare nu poate fi constatată de către executorul judecătoresc, ci remediul în această situaţie este rezoluţiunea pe cale judecătorească.
Apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial, drept imobiliar şi litigii comerciale, este însemnată, existând numeroase situaţii în practică în care părţile antecontractului au fost executate silit nelegal, un specialist în acest domeniu fiind capabil de a îndruma clientul către remediile si căile procedurale aplicabile, cum este de exemplu contestaţia la executare.
Un alt remediu la care partea interesată poate apela este pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, în termen de 6 luni de la data la care acesta trebuia încheiat. Remediul este aplicabil în situaţia în care oricare dintre părţi refuză în mod nejustificat încheierea contractului, însă, trebuie ţinut cont şi de îndeplinirea altor condiţii de validitate.
Astfel, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial, drept imobiliar şi litigii comerciale care să vă îndrume cu privire la remediile ce pot fi alese în vederea executării silite fie în natură, fie în echivalent, a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare. (sursa Societatea de avocatura Pavel, Mărgărit şi Asociaţii)


Articole înrudite