20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum interpretează instanţele din România neîndeplinirea obligaţiilor contractuale în situaţii neprevăzute
Cum interpretează instanţele din România neîndeplinirea obligaţiilor contractuale în situaţii neprevăzute

În ultimii ani, în România, au existat diverse evenimente externe precum pandemia Covid-19, războiul din Ucraina, fie criza din Canalul Suez, care au determinat diverse dezechilibre economice ce au condus către neîndeplinirea obligaţiilor contractuale din motive de impreviziune, caz fortuit, fie forţă majoră, în România. În cele mai multe situaţii aceste dezechilibre s-au manifestat prin creşterea preţurilor în România, prestatorii de servicii fiind nevoiţi să apeleze la adaptarea contractului, ba chiar în ultimă instanţă la încetarea efectelor contractului, ca rezultat al eşuării negocierilor purtate. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial şi litigii din România având în vedere faptul că nu orice eveniment extern, invincibil, conduce către un dezechilibru contractual aşa cum nu se poate spune nici că orice prestator de servicii din România a suferit fluctuaţii în gestionarea propriilor afaceri.

Aplicabilitatea impreviziunii, cazului fortuit şi a forţei majore

Pentru a analiza efectele ce sunt urmarea evenimentelor ultimilor ani în România, pandemia Covid-19, războiul din Ucraina, criza din Canalul Suez, creşterea preţurilor în România, trebuie avute în vedere impreviziunea, cazul fortuit şi forţa majoră, care deşi aparent au elemente de similaritate, în realitate acestea au o aplicabilitate diferită. Astfel, în timp ce impreviziunea intuieşte un dezechilibru al prestaţiilor excesiv, realizarea obligaţiilor contractuale fiind în continuare posibilă, în situaţia cazului fortuit şi a forţei majore intervine imposibilitatea de executare. În practică, având în vedere măsurile impuse de autorităţile din România în această perioadă, poate fi imprecisă/neclară aplicarea instituţiilor anterior rubricate, motiv pentru care Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial şi litigii din România care poate analiza cu precizie situaţia, având în vedere că poate fi necesară adaptarea clauzelor contractuale sau chiar încetarea efectelor contractului ca urmare a  neîndeplinirii obligaţiilor contractuale în situaţii neprevăzute.

Aspecte relevante

Aplicarea corectă a instituţiilor depinde în mod cert de clauzele contractuale care le reglementează, în deosebi fiind vorba despre condiţii şi limite prestabilite precum şi de buna credinţa a părţilor. Trebuie analizaţi extensiv o serie de factori aplicabili, ţinându-se cont de dispoziţiile legale emise de autorităţile din România în perioada de pandemie Covid-19, război Ucraina, criza din Canalul Suez, persoanele cărora le sunt adresate respectivele acte normative, obiectul contractului, natura prestaţiilor părţilor, obiectul de activitate a societăţii care doreşte protecţia prin asemenea dispoziţii, deoarece nu se poate spune cu caracter general că aceste situaţii de criză au afectat orice prestator de servicii din România, prezumţiile fiind dovedite în concret de la caz la caz.

! Cu titlu de excepţie şi analizându-se toate celelalte elemente ale situaţiei, instanţa poate considera necesara suspendarea efectelor contractului, motiv pentru care Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial şi litigii din România pentru asistarea pe parcursul etapelor procesuale si procedurale, având în vedere faptul că, pentru adaptarea clauzelor contractuale va fi necesar un probatoriu temeinic, clar definit. (sursa Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii)


Articole înrudite