20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10 lucruri despre blugi pe care probabil nu le știai
10 lucruri despre blugi pe care probabil nu le știai

Blugii sunt una dintre cele mai emblematice piese vestimentare și cea mai comună pereche de pantaloni în garderoba tuturor. Vin în croieli și culori variate, iar de-a lungul timpului au suferit modificări sau au apărut modele de pantaloni inspirate din variantele clasice. Indiferent dacă ești pasionat de modă sau nu, există câteva curiozități despre blugi pe care trebuie să le cunoști.

  1. Brevetați în 1973

Blugii au fost brevetați în 1873 de americanii  Jacob Davis, care era croitor, și de omul de afaceri Levi Strauss. Duo-ul a fost responsabil pentru crearea niturilor, bucăți mici de metal care sunt aproape de buzunare pentru a întări cusătura modelului și a asigura o durabilitate mai mare.

  1. Purtați de muncitori la început

Când a fost creat, blugii erau folosiți de fermieri și muncitori în general, mai ales în zona minieră. De aici și necesitatea ca piesa să aibă durabilitate, întrucât trebuia să reziste la lucrări grele.

  1. Au apărut prima oară în Franța și Italia

În ciuda faptului că au fost popularizați de Levi Strauss, creatorul lui Levi’s, blugii au apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea în orașele-port din Franța și Italia, unde erau purtați de marinari.

  1. Pigment indigo

Denimul este cea mai cunoscută versiune a piesei, dar țesătura folosită la crearea acestui tip de pantaloni nu este inițial aceeași culoare. Pentru a obține nuanța, este colorat cu albastru violet, cunoscut și sub numele de indigo. În trecut, colorantul era importat din India, unde era produs prin fermentarea plantelor de indigo. Astăzi, coloranții sintetici sunt cei mai folosiți.

  1. Primii blugi de damă

Primii blugi pentru femei au fost lansați în toamna anului 1934 de către Levi’s. Crearea blugilor de damă s-a dovedit a fi progresivă. Lady Levi a prins rapid în Occident. Mai mult decât să creeze o îmbrăcăminte funcțională feminină din denim, blugii Lady Levi’s au oferit pur și simplu o opțiune rară femeilor la acea vreme: pantaloni.

  1. Simbol al rebeliunii

În anii 1950 și 1960, blugii au ajuns să fie văzuți ca un simbol al rebeliunii tinerilor și chiar au fost interziși în unele instituții. În 1955, actorul James Dean a contribuit la întărirea acestui stereotip în filmul Rebel Without a Cause, în care purta blugi cu cămașă albă și jachetă.

  1. Buzunar pentru ceas

Buzunarul mic din interiorul buzunarul frontal al pantalonilor a fost creat inițial pentru a depozita ceasurile de buzunar, accesorii care erau des folosite în trecut. Acesta a rămas un element clasic al blugilor.

  1. All-denim look

Look-ul all-denim, cunoscut în Statele Unite ca Canadian Tuxedo, a fost creat în 1951 după ce cântărețului american Bing Crosby i s-a interzis să încerce să intre într-un hotel din Vancouver, Canada, pentru că purta blugi. După episod, Levi's a creat un ansamblu formal realizat din denim special pentru el. Acum, acest look revine la modă din când în când și este chiar un clasic dacă este accesorizat corect.

  1. Prima prezentare de modă care să includă blugi

În 1976, blugii au apărut pentru prima dată într-o prezentare de modă, pe podiumul Calvin Klein, și au părăsit statutul de îmbrăcăminte purtată de tinerii rebeli pentru a deveni un articol fashion îndrăgit în întreaga lume. Acum blugii sunt pantaloni extrem de comuni și chiar des observați în prezentările de modă și în colecțiile celebrelor case de modă.

  1. Fără blugi la Casa Albă

Fostul președinte al SUA George W. Bush a interzis purtarea de blugi de către personal și oaspeți în Biroul Oval al Casei Albe după inaugurarea sa în 2001.

Blugii sunt pantaloni foarte confortabili, ce pot fi combinați foarte ușor. Poți crea look-uri casual, punk-rock sau chiar fashion care au la bază blugi. Sunt extrem de populari, poate chiar cea mai achiziționată piesă vestimentară și pe lângă alte perechi de pantaloni, sunt chiar un must-have în orice garderobă, fie că optați pentru cei negri, bleumarin sau chiar și albi.


Articole înrudite