15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Voluntarii SMURD din cadrul ISU Galaţi, salvatori din pasiune
Voluntarii SMURD din cadrul ISU Galaţi, salvatori din pasiune

Deşi săptămânal îşi sacrifică două zile pentru a-şi ajuta semenii, nu primesc deocamdată vreo recompensă. Este vorba de voluntarii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi. Unii fac naveta, strâng bani din munca în străinătate pentru ca acasă să poată face ceea ce îşi doresc.

23ISU 2

Grigoraş Panaite (FOTO) are 25 de ani, este de loc din Poiana, dar face voluntariat la SMURD la Tecuci. Face naveta cu autobuzul, dar asta nu îl deranjază deşi recunoaşte că îi este greu. "Am fost plecat în Marea Britanie şi în Scoţia unde am lucrat în construcţii cu tatăl meu, dar în acea perioadă de 6 luni, două luni le-am petrecut făcând voluntariat la un spital din Scoţia, însă nu m-am putut adapta, am vrut acasă la mine. Sper ca într-o zi să fiu tot în structura SMURD, dar nu doar ca şi voluntar", a spus Grigoraş Panaite. Nu este singurul care face eforturi pentru a fi voluntar. "Este o satisfacţie pentru mine. Este dificil să ajung la serviciu, dar mi-am programat în aşa fel, cu toate că am stat şi pe tură de noapte, să ajung. Am participat şi la un stop cardio-respirator. O experienţă foarte mare, în sensul că am plecat mai întărit după acest caz. Eu lucrez ca şi cântăreţ la parohia din Cudalbi, pe salariul minim pe economie. Am lucrat opt ani ca şi profesor de religie şi am zis să fac mult mai mult, să salvez vieţi omeneşti, chiar dacă nu este uşor şi suntem expuşi la riscuri foarte mari, dar nu îmi este frică, pun suflet şi cred că Dumnnezeu ne ajută", spune Pavel Capotă, cântăreţ bisericesc din Cudalbi care, din pasiune, la 37 de ani este voluntar SMURD la secţia de pompieri Tecuci.

Coordonatoarea voluntarilor din Galaţi, Aura Ledaru, expert în arte marţiale, stie că a pune suflet în ceea ce faci este cel mai important. "Facem această «meserie» pentru că ne place, cu pasiune încercăm să dăm ceea ce avem mai bun. Suntem încadraţi pe maşini SMURD şi colaborăm şi muncim alături de echipajele care sunt pe aceste maşini. Eu sunt instructor de arte marţiale, printre altele, am un club personal şi pregătesc copii în domeniul sportului. Am practicat şi practic în continuare sportul pentru că la ceea ce fac eu nu este un punct «finish». Practic aikido, autoapărare, de vreo 25 de ani. Am participat la campionate naţionale, internaţionale, organizez multe festivaluri. Cele mai mari performanţe pentru mine sunt diplomele şi medaliile copiilor pe care îi antrenez. Am fost şi pe podium la campionate internaţionale. Sportul şi voluntariatul se împacă, după cum spun eu, «pe listuţă». Ne programăm totul. Eu am şi o şcoală de Crucea Roşie absolvită şi care m-a ajutat foarte mult în activitatea de voluntar. Noi am fost formaţi cu nişte cursuri. Eu sunt şi coordonatorul echipei de voluntari şi datoria mea este să trag toată echipa după mine şi să îi ajut, atât pe Grigoraş, cât şi pe ceilalţi care au fost sau care vor veni. Este o responsabilitate mare. Şi Grigoraş, şi colegul nostru Capotă stau departe, unul la Poiana, celălalat la Cudalbi, şi amândoi fac eforturi ca de fiecare dată când este nevoie să ajungă la unitate", a spus Aura Ledaru. În toată ţara, 3.000 de români lucrează în cadrul programului de voluntariat "Salvatori din pasiune".


Articole înrudite