În timp ce reprezentanţii conducerii transmit comunicate de presă în care dau asigurări că vizita lui Lakhsmi Mittal ar fi fost una obişnuită, ocazie cu care a vizitat anumite obiective şi a vorbit cu muncitorii şi şefii de deparamente, liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilior, Gheorghe Tiber, continuă să îi contrazică pe şefii fostului colos siderurgic. „Mittal nu a venit la Galaţi pentru o vizită obişnuită. Din informaţiile pe care le am, nu a fost mulţumit de situaţia unităţii şi se pare că înainte de a veni joi dimineaţă în Combinat sau imediat după ce a plecat de la Galaţi ar fi avut o întâlnire neoficială cu reprezentanţi de seamă ai Guvernului, la care ar fi participat şi premierul. Motivul acestei întâlniri ar fi fost, potrivit informaţiilor mele, discuţii legate de preţul energiei şi al gazelor naturale. Potrivit informaţiilor mele, Mittal ar fi dat două ultimaturi, unul statului român şi celălalt reprezentanţilor conducerii Combinatului”, susţine Tiber.
”O nouă ordonanţă va fi dată în cursul lunii iunie”
Susţine Gheorghe Tiber, care mai afirmă că decizia ar fi fost luată vineri, urmând ca noua schemă de autodisponibilizare să fie în vigoare şi în cursul lunii septembrie, când ar urma să se dea un verdict legat de soarta sectorului cald. „Porivit informaţiilor mele, vineri s-a decis să se dea o nouă ordonanţă iar dacă până în septembrie situaţia nu se va redresa iar oficialităţile române nu vor da anumite facilităţi pe care Mittal le doreşte, se ia în calcul închiderea sectorului cald pe o perioadă determinată. Mai mult, potrivit informaţiilor mele, tot vineri s-a decis ca cele două laminoare de tablă groasă să fie preluate, prin vânzare sau concesionare, de un investitor turc, şi aici e vorba de LTG2, şi respectiv unui investitor neamţ, şi anume LTG1. Situaţia este departe de a fi cum se doreşte să fie prezentată de conducere iar oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să lupte pentru menţinerea locurilor lor de muncă. Aşa cum am mai spus de nenumărate ori, se doreşte transformarea acestui Combinat într-o făbricuţă după ce a fost stors încetul cu încetul”, susţine Tiber. Acesta afirmă că acordarea de facilităţi celor de la Combinat trebuie condiţionată de obţinerea unei anumite producţii, de efectuarea unor investiţii, de menţinerea unui anumit număr de locuri de muncă.
„Probabil se doreşte ca totul să aibă loc în cea mai mare linişte, deoarece vin alegerile şi nu trebuie ca oamenii să fie nemulţumiţi”, susţine Tiber.
Reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul cât şi reprezentantul celei mai mari federaţii din metalurgie nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere legat de soarta Combinatului. În ceea ce priveşte conducerea Combinatului, aşteptăm un punct de vedere legat de declaraţiile lui Gheorghe Tiber, dacă se consideră că e ceva de clarificat pe marginea acestui subiect.