16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Universităţile din România au fost clasificate pentru prima dată în istorie după criterii europene, de un organism internaţional de evaluare - Asociaţia Universităţilor Europene. Doar 12 universităţi au intrat în prima categorie şi au fost clasificate ca universităţi de cercetare avansată şi educaţie. Prima consecinţă este că universităţile din categoria I vor primi în acest an universitar cu 20% mai multe locuri la master şi doctorat decât în trecut, "altfel spus, un buget mult mărit" pentru aceste universităţi la care au fost alocate aproximativ 85% din locurile la doctorat, a anunţat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Universităţile de educaţie ştiinţifică şi cercetare (categoria a II-a) au primit un număr de locuri aproximativ egal la master faţă de anul trecut şi un număr mai mic de locuri la doctorat. Toate universităţile particulare au fost clasificate în ultima categorie valorică. Universităţile centrate pe educaţie (categoria a III-a) primesc un număr diminuat de locuri la master şi doar pentru programele care sunt de calitate. Aproximativ 1,6% din locurile de la doctorat merg la universităţi din categoria a III-a.
Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a fost clasată în categoria a II-a, în timp ce Universitatea "Danubius" Galaţi este în categoria a III-a.
"Finanţarea va merge strict acolo unde se află calitatea. Aşadar, universităţile centrate pe educaţie vor primi locuri bugetate la licenţă şi, în cazul în care au programe de master de calitate, un anumit locuri pentru master, dar direcţionate strict către programele de master de calitate, nu şi către cele slabe. Nu cred că vreun cetăţean român vrea să finanţeze din banii lui, fabrici de masteranzi în universităţi care nu pot să ofere calitate", a declarat ministrul Educaţiei.


Articole înrudite