Are 24 de ani, este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, lucrează ca freelancer în domeniul webdesign-ului şi îşi dedică tot timpul liber împărtăşirii anumitor valori celor de tinerilor de vârsta lui şi a modului în care să se descopere pe ei înşişi. Numele lui este Cătălin Oancă şi deţine un site numit „tu faci regulile”, pe tufaciregulile.com prin intermediul căruia ajută tinerii să descopere cine sunt cu adevărat. Lui Cătălin îi place să ajute oamenii şi vrea să dea mai departe mesajul pe care-l are de spus, fără să primească nimic în schimb. Vrea să facă asta pentru că îi place.
„Munca din pasiune şi libertatea”
„Mesajul pe baza căruia a fost construit site-ul, e bazat pe valorile mele principale: munca din pasiune şi libertatea. Nu îmi place ideea de a munci pentru cineva fără să îmi placă ceea ce fac. În această privinţă, am experienţa a mai multor joburi. Mă adresez tinerilor - studenţilor şi elevilor care încă nu au intrat pe câmpul muncii. Am început să scriu despre autocunoaştere, pentru că e important să ştii cine eşti şi din ce eşti făcut, pentru a şti ce trebuie să faci mai departe. De asemenea, am văzut că am primit feed back pozitiv, în cea mai mare parte, deci mesajul meu a fost recepţionat de majoritatea cititorilor, numărul vizitatorilor unici fiind de 700, în condiţiile în care site-ul a fost pus pe picioare în august”, explică tânărul.
Acesta a fost interesat de autocunoaştere, de creierul uman şi de psihologie încă de când avea vârsta de 16 ani. Totul a început de la faptul că era foarte introvertit în adolescenţă, iar din această cauză pierdea foarte multe ocazii de a se afirma în cercul de prieteni. Astfel, el a început să se autoeduce în acest sens, citind foarte multe materiale despre dezvoltarea personală. Pe site-ul pe care-l are, abordează diferite teme precum „Principalul obstacol în calea fericirii tale”, „Află de ce eşti în stare şi care sunt punctele tale forte”, „Cum să afli domeniile în care excelezi” sau „Poţi alege să-ţi fie rău sau să-ţi fie bine”. Toate acestea sunt scrise într-o manieră prietenoasă, ştiind exact de ce are nevoie cititorul. „Ce ştiu acum este rodul documentărilor, al testelor făcute şi al cititului de-alungul anilor, care mi-au oferit perspectivele de care am avut nevoie. Potenţialul nostru nu ni-l poate spune nimeni, noi suntem singurii care putem afla. Astfel, acum dau mai departe aceste lucruri pe site, aspecte învăţate de mine până acum. Nu mă opresc aici, sunt mult mai multe de învăţat şi eu vreau să fac asta. Chiar îmi doresc să urmez un curs de programare neurolingvistică”, mai spune Cătălin.
„Orice prost poate avea casă şi maşină”
Tânărul vrea să iasă din tiparele îndoctrinate de societate: şcoală, apoi slujbă, familie, casă şi maşină. „Sunt tineri în vârstă de 20 de ani care nu vor decât o casă şi o maşină. Doar atât? Acesta este cel mai mre vis al tău? Când poţi să faci tot ce-ţi doreşti: să sari cu paraşuta, să salvezi balene, ce vrei tu. Într-unul din articole am scris că orice prost poate să aibă casă şi maşină, iar acest lucru a stârnit foarte multe reacţii în rândul cititorilor. De fapt, pornirile acestea le avem cu toţii, unii le dau ascultare, alţii, nu”.
Pentru a ajuta cât mai mulţi tineri, dar şi pentru a-şi promova site-ul, Cătălin Oancă lipeşte mai multe postere în apropierea liceelor şi a facultăţilor, cu mesajul „Ia ce ai nevoie... şi dă mai departe”. Iar curioşii pot alege să rupă bucăţica de hârtie cu înţelegere, iubire, linişte, încredere sau apreciere.