Zona fosiliferă Rateş reprezintă un punct istoric extrem de important de pe harta Tecuciului, având în vedere faptul că în urmă cu foarte mulţi ani în acest perimetru zonal au fost descoperite o serie de fosile, însă această marcantă descoperire a rămas la stadiul iniţial, ca şi descoperire, restul fiind …degradare. Zona nu a fost protejată cum ar fi fost normal şi ca atare spaţiul a rămas la discreţia celor ce aveau nevoie de materiale de construcţie în mod gratuit, din zona fosiliferă extrăgându-se în mod neautorizat nisip, pietriş şi pământ, fără ca cineva să conştientizeze faptul că valoarea materialelor de construcţie este net inferioară valorii istorice a fosilelor degradate. Iniţial zona fosiliferă a fost împrejmuită, ca mai apoi ea să se transforme în groapa de gunoi neamenajată, prin ,,grija” celor certaţi cu autorităţile şi cu legea.
După ani în care s-a cărat nisip, pământ, pietriş, din acea zonă fără restricţii, nu se ştie dacă mai există vreun semn că acolo s-ar afla urme de istorie. Managerul Muzeului Mixt Tecuci se simpte neputicios în faţa fărădelegilor tecucenilor şi ca apărare a sa, nu a rezervaţiei fosilifere, precizează: ,,Muzeul Mixt Tecuci este custodele acestei rezervaţii şi tot ce poate face muzeul este să semnaleze actele ilicite care au loc în zonă. Mai mult de atât noi nu putem face, iar acea zonă este invadată de oameni care iau fără acordul autorităţilor pământ din zonă, sau nisip pentru construcţii şi nimeni nu intervine. Ideal ar fi dacă zona ar intra în ruta de supraveghere a Poliţiei Locale, astfel încât să se prevină alte sustrageri de material din zonă. Dacă cineva este curios, poate vedea în zonele de unde s-a extras pământul, urme ale istoriei, urme clare de istorie. Până acum nu s-a întreprins nimic pentru a se stopa extragerea neautorizată de materiale şi am impresia că nici în viitor nu vor avea loc iniţiative în acest sens.”ne-a spus cu regret, Laurenţiu Groza, directorul muzeului Mixt Tecuci.
În rezervaţia fosiliferă Rateş au fost descoperite urme ale unor animale preistorice, elefantul sudic, mamutul, rinocerul lânos, cerbul gigant, zimbrul, precum şi alte animale, însă istoria nu pare destul de importantă încât să ocupe măcar o mică parte din timpul extrem de redus al autorităţilor. Este adevărat faptul că lipsa locuinţelor este o problemă extrem de presantă, lipsa locurilor de muncă deasemenea, preţul în continuă creştere la apă face o multitudine de oameni să se revolte, însă şi tinerii au dreptul lor, dreptul de a cunoaşte istoria locurilor, istorie care se pierde iremediabil datorită priorităţilor cotidiene. Să nu uităm un lucru extrem de important, fără istorie sunt un popor mort, iar Tecuciul musteşte de istorie, istorie care se pierde din …neglijenţă şi management defectuos.