24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Să prevenim, să protejăm, să imunizăm” este sloganul sub care se desfăşoară Săptămâna Europeană a Vaccinării. Manifestarea aflată la a 7-a ediţie are ca scop conştientizarea privind importanţa imunizării şi a creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate. Se subliniază că imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor infecţioase şi salvarea de vieţi. O analiză a Compartimentului de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi arată că după decenii de „uitare” a unor boli infecţioase grave, datorată progreselor vaccinării, teama de îmbolnăvire tinde să fie înlocuită de teama de vaccinare. Percepţiile greşite ale unor populaţii, care nu s-au mai confruntat zeci de ani cu ravagiile unor boli prevenibile prin vaccinare, ameninţă acoperirea vaccinală şi conduc la reapariţia îmbolnăvirilor. În regiunea Euro gradul mediu de acoperire vaccinală pentru rujeolă este de 94%, iar pentru 3 doze de DTP şi 3 doze de vaccin polio depăşeşte 90%. Aceste medii ascund însă mari diferenţe între şi în interiorul ţărilor. În fiecare ţară există populaţii neimunizate şi expuse riscului de îmbolnăvire. De exemplu, epidemia de rujeolă semnalată în  2008-2009 în Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania a apărut în majoritatea cazurilor în rândul persoanelor nevaccinate din motive etice şi/sau religioase, precum şi în rândul grupurilor de rromi. Alte populaţii cu acces limitat la vaccinare sunt cele marginalizate din punct de vedere socio-economic sau care locuiesc la distanţă mare de centrele medicale. Inegalităţile în privinţa vacinării nu sunt însă legate doar de statutul socio-economic. Astfel, 95% dintre cazurile de rujeolă raportate în 2009 au fost înregistrate în statele UE, dintre care 65% din Europa de vest, fenomene considerate a fi în legatură cu nivelurile ridicate de migraţie, existenţa unor grupuri neimunizate din cauza accesului limitat la serviciile de sănătate, declinul continuu în acceptare a vaccinării de către  populaţie.
Rujeola şi rubeola, o problemă
În 2011 s-au confirmat în laborator 1.823 cazuri de rujeolă, faţă de 193 cazuri confirmate de laborator în 2010. În privinţa rubeolei, faţă de 351 cazuri confirmate în 2010, în 2011 au fost confirmate de laborator 578 de cazuri. Necunoaşterea beneficiilor şi teama nejustificată faţă de efectele secundare atrag şi la noi un declin în acceptarea  imunizărilor, privind în special noile vaccinuri. O acoperire vaccinală precară este înregistrată la comunităţile rrome în care, la nivelul anului 2009, 25% dintre minori nu primiseră nici unul dintre vaccinurile gratuite şi obligatorii.
Galaţiul - acoperire vaccinală crescută
Judeţul Galaţi a înregistrat, în 2011, 24 cazuri confirmate de rujeolă, fiind plasate sub media naţională. În anul 2010 numărul de copii catagrafiaţi pentru vaccinare RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-urlian) a fost de 13.527 şi vaccinaţi un număr de 12.862 (95,08% acoperire vaccinală), iar în anul 2011 numărul copiilor catagrafiaţi pentru vaccinare RRO a fost de 14.426 şi vaccinaţi au fost 13.934 (96,58% acoperire vaccinală). Se remarcă o scădere a numărului de copii nevaccinaţi. Motivul neefectuării vaccinării a fost: refuzul părinţilor, comunităţi rrome care refuză sau nu se prezintă la vaccinare (comunităţi nomade) şi contraindicaţii temporare sau definitive.


Articole înrudite