Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a dat publicităţii ultimele informaţii despre programele aflate în desfăşurare. Până pe data de 10 mai sunt aşteptaţi fermieri pentru a-şi depune cererile pentru subvenţia de teren. Această acţiune a fost începută de la 1 martie şi până în acest moment au fost depuse 5.301 cereri pentru o suprafaţă de 16.361 de ha. Dacă aceştia nu vor veni până până pe 10 mai, vor suferi o penalizare de 1% pe zi. În total sunt aşteptaţi să depună cereri în jur de 24.000 de agricultori.
”Cererile se fac acum iar plăţile se vor realiza începând cu luna noiembrie. Acestea se primesc la orice centru APIA din judeţ”, a subliniat directorul APIA Galaţi, Violeta Nanu.
Se avizează şi carnetele de rentă viageră
În ceea ce-i priveşte pe cei care trebuie să primească viză pentru renta viageră, programul de ştampilare a carnetelor a început tot de la 1 martie şi va dura până la data de 31 august. Renta este în valoare de 50 euro pentru cei care au terenul în arendă şi de 100 de euro pentru cei care l-au vândut. Până în acest moment au fost ştampilate 1.294 de carnete, echivalentul pentru 2.663 de ha aflate în arendă şi 1.623 ha de terenuri vândute, valoarea rentei din acest moment ridicându-se la 210.550 euro. Directoarea APIA a explicat de ce se plătesc rente viager doar pentru oamenii care au depus acte până în 2009: ”Din păcate, legea a fost abrogată. Astfel, primim la vizat doar pe cei care avut actele făcute până în anul 2009, în jur de 4.700 de persoane. Restul, care vin după această dată, nu îi putem ajuta”.
Ciudăţenie pentru producătorii de lapte
O situaţie ciudată este întâlnită la producătorii de lapte, care trebuie să declare în perioada 1 aprilie-14 mai cât lapte vor produce în acest an. Dacă această cotă va fi depăşită, fermierii din România vor fi amendaţi de către Uniunea Europeană cu 27,83 euro/100l.
„Îi aşteptăm să depună aceste declaraţii, în urma cărora noi vom stabili nivelul de lapte care îl vom produce. Dacă va fi depăşită această cota, atunci fermieri vor fi amendaţi. În acest moment avem în judeţul nostru 4.254 de producători şi 7 procesatori de lapte”, a afirmat Violeta Nanu.