Sindicaliştii din Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi au solicitat, marţi, conducerii Prefecturii, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, reducerea costului la energie electrică pentru companie, unul dintre cei mai mari consumatori industriali de energie din România. Vasile Crişan, liderul Sindicatului Siderurgistul AMG, a înaintat conducerii Instituţiei Prefectului un memoriu în care solicită autorităţilor gălăţene să intervină la nivel guvernamental pentru ca ArcelorMittal să fie scutită de plata mai multor „suprataxe”. Sindicalistul a precizat că siderurgiştii ar putea rămâne pe drumuri din cauză că patronatul ar putea pune lacătul pe uşă ca urmare a costurilor extrem de mari la energie.
„Cuvântul de ordine în cadrul companiei ArcelorMittal Galaţi este supravieţuire. Volumul uriaş al suprataxelor la energie determină foarte uşor patronatul, la ora actuală, să pună lacătul pe poartă. Vreau să vin cu două exemple: Combinatul, în anul 2012, a consumat energie de 70 de milioane de euro. La această sumă, din cauza suprataxelor, a fost nevoit să plătească 43 de milioane de euro. La ora actuală s-a reuşit, de pe piaţa liberă bursieră, să se obţină un contract, pentru perioada 5 martie-30 septembrie de 1,8 milioane de euro, cu 181 de lei MW pe oră. La această sumă se adaugă 100 de lei din cauza taxelor de transport, de distribuţie, de accize şi aşa mai departe, care face ca patronatul să plătească o sumă în plus de 56 de milioane de euro. Vă rog să faceţi o intervenţie pentru diminuarea sau ştergerea acestor suprataxe pentru că riscăm să pierdem total locurile de muncă din ArcelorMittal Galaţi. Sperăm că se va reuşi acest lucru, punându-se condiţii patronatului de păstrare a locurilor de muncă la această societate, de continuare a investiţiilor, blocarea demolării obiectivelor din ArcelorMittal, cât şi din întreaga metalurgie. Legea 220 face să dispară metalurgia, care se află în moarte clinică. Faceţi, vă rog, o intervenţie pe Legea 220”, a spus Vasile Crişan.
Sindicalistul a precizat că va înainta, personal, un memoriu şi conducerii Primăriei Galaţi, întrucât în cadrul şedinţei nu a fost prezent, nici de această dată, un reprezentant al municipalităţii. „Probabil sunteţi la curent cu faptul că aceste costuri, la energie, vor creşte accentuat în perioada următoare, care ne vor pune într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere economic. Se fac foarte multe discuţii, la această oră, la nivel guvernamental, pentru identificarea unor soluţii. Pe de altă parte, trebuie să ne obişnuim cu ideea că, dacă am acceptat să facem parte dintr-un mecanism, cum este Uniunea Europeană, trebuie să acceptăm şi regulile de aici. Avem o mare problemă, un grad al productivităţii extrem de scăzut, ce ne duce într-o zonă care nu ne pune deloc în avantaj. Asta nu înseamnă că trebuie să asistăm şi să nu facem nimic, să vedem cum se duce la vale ceea ce a mai rămas din economia noastră. Eu, în calitate de cetăţean, sunt de acord că trebuie să facem ceva în această privinţă”, a precizat Vasile Pârlog, şef serviciu în cadrul Prefecturii Galaţi.