15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sezon deschis la solicitările de scutire la sport
Sezon deschis la solicitările de scutire la sport
Adeverinţe medicale care să ateste capacitatea de a face sau nu sport de performanţă sau de a participa sau nu la orele de educaţie fizică. Asta solicită acum elevii gălăţeni în cabinetele de cardiologie pediatrică la început de an şcolar.
„A început şcoala şi am foarte multe consultaţii deoarece, fiind şi pediatru şi cardiolog, toţi copiii, înainte de începerea şcolii, trebuie să aibă un aviz de practicare a educaţiei fizice sau a sportului de performanţă, după caz. În acest al doilea caz este vorba de copii de la şcoli sau licee cu profil sportiv. Din păcate, unora le spun că trebuie să renunţe la sport deoarece suferă de o afecţiune cardiacă. Şi pentru ei e o dramă deoarece unii fac volei, fac handbal sau alt sport de performanţă şi le vine foarte greu. Dar celor mai mulţi le spun că pot să îşi continue activitatea. Mulţi handbalişti au venit în ultima perioadă la control. În ceea ce priveşte elevii care vin şi solicită scutiri pentru orele de educaţie fizică, de obicei refuz să dau astfel de scutiri dacă într-adevăr nu există o afecţiune cardiacă deoarece sportul este extrem de important în dezvoltarea unui copil. Un copil care nu face sport devine un copil grăsuliu, un copil static, care poate avea şi probleme de învăţat deoarece lipsa activităţii sportive normale la această vârstă afectează şi dezvoltarea intelectuală. Evident că acolo unde există o afecţiune, sportul nu e indicat şi atunci luăm măsurile ca atare”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita de la Spitalul de Copii Galaţi.
Suflul sistolic nu înseamnă neapărat scutire la sport
Există şi afecţiuni cardiace minore, care nu înseamnă însă neapărat interdicţie de a face ore de educaţie fizică sau sport de plăcere.
„Sunt şi copii cu anumite afecţiuni, de fapt nici nu le-aş numi afecţiuni, e vorba de cunoscutul suflu sistolic. Dar, din toţi copiii care au suflu sistolic, trei sferturi dintre ei nu au nicio boală cardiacă asociată, în timp ce doar un sfert au şi boală cardiacă. În timp ce acest sfert nu are voie să facă sport, celelalte trei sferturi pot să facă orele de educaţie fizică sau un sport de plăcere, dar nu de performanţă”, a mai declarat dr. Aurel Nechita.


Articole înrudite