Peste 40 de producători tradiţionali şi meşteşugari şi-au dat întâlnire la sfârşitul săptămânii trecute pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi. Gălăţenii au putut gusta şi cumpăra brânzeturi de la Bran (telemea, urdă dulce sau sărată, caş afumat etc), telemea de oaie din Mărginimea Sibiului, brânzeturi de capră, pastramă simplă sau afumată, preparate din carne de porc, oaie, gâscă, capră, pui (Botoşani, Iaşi, Argeş, Galaţi), cozonaci din Bucovina, zacuscă de vinete sau de ghebe, gemuri şi dulceţuri bucovinene, sucuri naturale de mere, miere, vin şi palincă de Zalău, mere din Maramureş şi horincă etc.
Ion Bogdan Babeş a venit din zona Bran, judeţul Braşov, şi a adus numai bunătăţi: brânzeturi şi mezeluri variate, pastramă de berbecuţ, pastramă de oaie, brânză de burduf în coajă de brad, cârnaţi, caş afumat, caşcaval ş.a. L-am rugat pe tânărul producător din Bran să ne explice cum se face brânza în coajă de brad, fiind un produs specific zonei Bran: "Facem caşul, îl băgăm la buduroi la dospit 9-10 zile. După aceea îl trecem prin maşină, îl frământăm cu sare şi îl băgăm în coajă de brad. Coaja de brad se decojeşte de pe brad, se pune la muiat, se opăreşte, se şterge, se coase sub formă de coşuleţ şi apoi se pune brânza. Apoi poate fi păstrată pentru mai mult timp, într-un loc uscat şi răcoros”.
Ion Bogdan Babeş a venit din zona Bran, judeţul Braşov, şi a adus numai bunătăţi: brânzeturi şi mezeluri variate, pastramă de berbecuţ, pastramă de oaie, brânză de burduf în coajă de brad, cârnaţi, caş afumat, caşcaval ş.a. L-am rugat pe tânărul producător din Bran să ne explice cum se face brânza în coajă de brad, fiind un produs specific zonei Bran: "Facem caşul, îl băgăm la buduroi la dospit 9-10 zile. După aceea îl trecem prin maşină, îl frământăm cu sare şi îl băgăm în coajă de brad. Coaja de brad se decojeşte de pe brad, se pune la muiat, se opăreşte, se şterge, se coase sub formă de coşuleţ şi apoi se pune brânza. Apoi poate fi păstrată pentru mai mult timp, într-un loc uscat şi răcoros”.