În Galaţi, predomină vocile critice la adresa personalului medical gălățean, puţine fiind persoanele care sunt mulţumite de comportamentul, empatia şi profesionalismul cadrelor medicale. Cu toate acestea, în sistemul de sănătate există gălăţeni care îşi fac meseria cu dedicaţia şi pasiune. Unii dintre ei au ales să o practice în alte oraşe, însă oriunde s-ar afla spun cu mândrie că sunt gălăţeni! Este şi cazul lui Bocănială Claudiu Norocel, încadrat ca tehnician principal radioterapie în cadrul secției Radioterapie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti. Am aflat despre gălăţeanul nostru dintr-o amplă scrisoare adresată redacţiei Monitorul de Galaţi de către un pacient impresionat de acesta.
„Sunt comandor de marină (rez) Poida Nicolaie din Constanţa şi în luna mai 2021 am fost diagnosticat cu cancer malign la corzile vocale drepte şi în urma hotărârii Comisiei Oncologice a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila» din Bucureşti am efectuat 35 de şedinţe de radioterapie în cadrul secţiei Radioterapie în vederea înlăturării tumorii maligne de la corzile vocale drepte.
Prima dată când am intrat în secţia de Radioterapie am văzut în camera de comandă a acceleratorului linear, care este situată chiar la intrarea în secţie, un domn tânăr, brunet care lucra la computerele care comandă acceleratorul.
Am fost consultat de medicul radioterapeut, domnul dr. Bălaşa Gheorghe, care mi-a făcut planul de tratament şi mi-a prezentat pe domnul din camera de comandă pe care îl văzusem când intrasem şi care s-a prezentat ca fiind Bocănială Claudiu Norocel, încadrat ca tehnician principal radioterapie şi care mi-a spus că dânsul va executa planul meu de tratament conform indicaţiilor medicului radioterapeut şi a fizicianului medical“, îşi începe scrisoarea Nicolaie Poida.
Constănţeanul îşi spune povestea şi descrie pe larg experienţa avută în timpul şedinţelor de radioterapie şi explică pe larg cât de important este suportul moral pe perioada unui astfel de tratament.
„În perioada internării în secţia de Radioterapie am efectuat 35 de şedinţe de radioterapie, acestea fiind executate de către domnul tehnician principal Bocănială Claudiu Norocel, pentru care a fi tehnician radioterapeut înseamnă mai mult decât a practica o simplă meserie, pentru dumnealui înseamnă dedicaţie, vocaţie şi, mai ales, dăruire.
Înseamnă să uite de grijile sale şi să pună grijile pacientului pe primul loc: să-l încurajeze cu o vorbă caldă, cu un zâmbet, să-l asculte cu răbdare, să-l înţeleagă şi să-i aline suferinţa. Pe tot timpul executării şedinţelor de radioterapie aşa s-a comportat cu mine şi am observat că la fel a procedat şi cu ceilalţi pacienţi. Stând de vorbă cu dansul de multe ori mi-a mărturisit că ori de câte ori primeşte din partea pacienţilor dragoste şi recunoştinţă în schimb pentru ceea ce face pentru aceştia, simte că poate «mişca munţii din loc».
Mulţi dintre pacienţii care au beneficiat de serviciile tehnicienilor radioterapeuţi consideră că aceşti angajaţi rămân în umbră, anonimi, dar realitatea este cu totul alta, eu fiind convins că aportul lor este foarte valoros la vindecarea pacienţilor cu diverse maladii oncologice.
Pe timpul tratamentului l-am perceput cu o dezvoltată abilitate de empatie, dumnealui simte ce vrea să spună pacientul atunci când acesta nu poate vorbi.
Mi-a mărturisit că empatia şi dorinţa de a ajuta oamenii l-a adus în această profesie care pentru el este o artă.
Profesionalismul, empatia, respectul faţă de pacient şi de actul medical caracterizează pe acest tânăr gălăţean, stabilit de nouă ani în Bucureşti şi care cu pasiune şi dragoste vindecă, în cadrul secției Radioterapie, bolnavii cu maladii oncologice şi le redă încrederea că după tratament vor putea avea o viaţă normală în familie şi societate.
Când l-am întrebat pe domnul tehnician Bocănială Claudiu Norocel ce îl motivează în profesia sa, acesta mi-a răspuns că e satisfacţia că face ceea ce îi place. Până la urmă tratamentul îl poţi cuantifica, dar ceea ce este important este ceea ce livrezi înainte de tratament, e speranţa, încrederea că pacienţii au bătut la uşa potrivită şi asta contează cel puţin la fel de mult ca tratamentul ulterior“, scrie Nicolaie Poida care îşi încheie epistola exprimându-şi recunoştinţa şi mulţumirile: „Prin aceasta scrisoare îmi exprim toată recunoştinţa şi mulţumirea personalului medical din secţia de Radioterapie pentru profesionalismul, grija şi susţinerea pe care mi-a oferit-o pe timpul tratamentului. LA MULŢI ANI! Cu deosebita consideraţie, N. Poida“.