22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Faptul că şcoala românescă este într-un declin de substanţă, cu multe din componentele ei în derivă, nu mai surprinde pe nimeni. Ultimii ani nu au adus încă ordinea dorită, fiind nevoie de o restructurare din temelii şi de ani buni de muncă. Econtext a anlizat cum e evoluat numărul sălilor de clasă din şcolile româneşti în ultimii zece ani.
În 2001, erau 128.834 de săli de clasă şi cabinete şcolare în şcolile din România. Este vorba de toate sălile de curs, de la clasele I-XII şi până la învăţământul universitar, adică orice sală în care au loc activităţi şcolare. În definiţia exactă, sala de clasă reprezintă încăperea destinată procesului de educaţie şi instruire şcolară. Poate fi utilizată de două sau cel mult trei clase de elevi în mod succesiv în decursul unei zile.
Câţiva ani mai târziu, în 2010, numărul sălilor de clasă scăzuse până la 119.570, adică mai puţin cu 9.264 de săli de clasă. Procentual, în acest interval, de zece ani, s-au închis aproape 8% din numărul total al sălilor de clasă din şcoli. Dacă am lua o şcoală ca având, în medie, 30 de săli de clasă, ar însemna că s-au închis 309 şcoli, deci cât şcolile din 3 judeţe, ceea ce ar însemna că, ipotetic vorbind, trei judeţe au fost rase de pe harta şcolară a României.


Articole înrudite