Cu toate că, de la aderarea României la Uniunea Europeană, au trecut şapte ani, şcoala gălăţeană nu dă semne că lucrurile s-au schimbat în sistemul de învăţământ. Cel puţin, nu în învăţământul preuniversitar. Şi se poate constata acest lucru numai dacă trecem în revistă reţeaua şcolilor din judeţ. Chiar dacă multe dintre unităţile şcolare din judeţul Galaţi au primit sprijin şi facilităţi pentru modernizări şi acces la proiectele europene, mult prea puţine dau randamentul scontat şi doar în câteva dintre şcoli realitatea arată că eforturile depuse se regăsesc în activităţile desfăşurate.
Să luăm în discuţie doar competiţia pentru obţinerea certificatului "Şcoală Europeană". Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, manifestarea este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Deşi politica în materie de educaţie este stabilită de fiecare stat
membru în parte, ţările Europei convin asupra obiectivelor comune şi fac schimb de bune practici în domeniu. Uniunea Europeană finanţează programele în domeniul educaţiei şi formării profesionale care le permit cetăţenilor săi să valorifice cât mai bine posibilităţile de dezvoltare personală şi potenţialul economic al Uniunii.
Doar două şcoli gălăţene în competiţie anul acesta, ambele fără succes
Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat apelul naţional pentru înscrierea unităţilor de învăţământ preuniversitar la cea de a XI-a ediţie a Competiţiei pentru obţinerea certificatului “Şcoală Europeană” 2014 în luna februarie. Din cele 117 unităţi şcolare înscrise în competiţie, doar două licee din Galaţi au răspuns prezent: Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”şi Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”. La finele lunii aprilie au fost afişate rezultatele finale. Potrivit listei publice, doar 65 de şcoli au fost declarate câştigătoare, puţin peste 50%. Aproape ca în fiecare an, şi de această dată liceele participante din Galaţi nu s-au înscris printre câştigători. CN "Al.I.Cuza" a fost cotată cu 109,5 puncte iar "Dumitru Moţoc", cu 115 puncte, cu doar 12 puncte în urma ultimei şcoli clasate printre "premianţi".
De altfel, de la lansarea sa, în 2004, şcolile gălăţene au avut o participare slabă la competiţie şi foarte puţine dintre ele au reuşit să primească titlul de “Şcoală europeană”. Între 2004 şi 2007, anul în care România a devenit stat al Uniunii Europene, în fiecare an, între 120 şi 190 de şcoli şi-au depus dosarele de candidatură pentru titlu şi pentru a participa la renumita competiţie. Din Galaţi, abia în 2007, CN „Vasile Alecsandri” şi GŞc. „Elena Doamna” au participat, pentru prima dată, dar fără a se număra printre câştigători. În anii următori, de fiecare dată au solicitat titlul de excelenţă (şi au participat la competiţie) una, două sau trei unităţi şcolare: Şcoala Gimnazială nr. 24 şi CN “Calistrat Hogaş ” din Tecuci (în 2008); CN "Alexandru.I.Cuza" şi Şcoala de Arte şi Meserii "Simion Mehedinţi" (în 2009); Şcoala de Arte şi Meserii "Simion Mehedinţi", CN "Alexandru.I.Cuza" şi CInd.alim. „Elena Doamna” (în 2010); Şc. gimnazială nr. 29 „Sf.Ana” (în 2011); CN ”Mihail Kogălniceanu”, GŞc. din Comuna Corod şi Şc.Gimnazială ”Sfânta Ana” (în 2012); Liceul Tehnologic nr.1 Corod, CN ”Al.I.Cuza”, Ccolegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism ”Dumitru Moţoc” şi Colegiul de Industrie Alimentară ”Elena Doamna” (în 2013).
Din păcate, aşa cum reiese din evidenţele concursurilor, abia în 2010, două şcoli s-au numărat printre câştigători: CN "A.I.Cuza" cu 155 puncte şi Colegiul de ind.alim. „Elena Doamna”, cu 182 puncte. De altfel, ultima dintre aceste două şcoli a mai câştigat şi în competiţia din 2013, înregistrând 151 de puncte (singura din Galaţi).
Competiţia care se organizează cu ocazia solicitării acestui titlu constă în evaluarea calităţii managementului şcolii, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra şcolii. Odată obţinut, certificatul ”Şcoală europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.