25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-a finalizat procesul unui fost comisar la Garda Financiară din Galaţi
S-a finalizat procesul unui fost comisar la Garda Financiară din Galaţi

Aurel Ghinea, fost comisar la Garda Financiară Galaţi între iulie 1998 - decembrie 2003, a fost trimis în judecată alături de cinci administratori de firme din Ghidigeni după ce i-a ajutat, prin intermediul firmei sale de contabilitate, să înregistreze operaţiuni financiare nereale prin deducerea ilegală de TVA şi diminuarea bazei de impozitare. Judecătorii Tribunalului Galaţi au finalizat zilele trecute dosarul în care Aurel Ghinea este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, urmând să pronunţe o decizie în perioada următoare. Ghinea a fost asociat şi administrator la SC Diasim 2007 SRL, ce avea ca obiect de activitate contabilitatea, revizia contabilă şi consultanţa în domeniul fiscal. Procurorii au descoperit că administratorii firmelor SC Diomadi SRL Tălpigi, SC Tedoral SRL Tălpigi, SC Lucale SRL Gefu, SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL au obţinut importante sume de bani prin fraudarea bugetului de stat. „Inculpatul dădea dispoziţie la angajatele de la firma sa să înregistreze în evidenţele contabile operaţiuni comerciale nereale”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu. Afacerea pusă pe picioare de fostul comisar nu s-a limitat doar la atât. Aurel Ghinea i-a ajutat pe administratorii de firme amintite să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune fiscală.

Riscă arestul la domiciliu

Instanţa a luat faţă de Aurel Ghinea şi măsura controlului judiciar în urmă cu două zile, acesta riscând arestul la domiciliu sau chiar arestarea preventivă dacă nu se va conforma măsurilor dispuse de instanţă.
Schema după care acţionau protagoniştii acestei poveşti era relativ simplă. Administratorii cumpărau animale vii, în special bovine, de la persoane fizice, la preţuri mai mici, fără să plătească TVA, pe care le vindeau apoi către societăţi din Botoşani, la tarife mai mari, la care achitau TVA-ul aferent. Deşi cunoştea modul de operare al patronilor, fostul comisar de la Garda Financiară făcea intrările în contabilitate la preţuri aproape egale cu cele de vânzare. Aurel Ghinea i-a „scutit” astfel pe cei cinci administratori de firme de plata a aproape 3,5 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. În urma verificărilor efectuate de procurori a ieşit la iveală şi faptul că societăţile plăteau la achiziţie doar cu numerar, în timp ce la vânzare, în proporţie covârşitoare, banii le-au intrat direct în conturile bancare. Deşi erau numeroşi furnizori cărora nu li se achitaseră facturile, aceştia, în mod surprinzător, nu au reclamat faptul că au rămas cu marfa neplătită. Anchetatorii au descoperit şi că facturile fiscale întocmite de firma fostului comisar de la Garda Financiară nu aveau toate elementele cerute de lege pentru a se stabili realitatea operaţiunii.


Articole înrudite