În ediţia anterioară a cotidianului nostru am vorbit de situaţia de la Matca, dar trebuie făcute nişte precizări, absolut necesare. Cea de-a doua producţie de roşii din acest an, nu este toxică, ci din cauza utilizării unor seminţe improprii plantele s-au uscat pur şi simplu. A fost afectată cea de-a doua cultură de roşii la cinci dintre cultivatorii din localitatea Matca, restul aflându-se în stare proprie consumului. Cei cinci agricultori au utilizat seminţe cumpărate fără acte de provenienţă. Agentul economic de la care au cumpărat cei cinci mătcaşi seminţele nu le-a eliberat chitanţe, facturi fiscale şi certificate de calitate. Conform prevederilor reglementărilor europene 1.535, art. 87 şi 88, coroborate cu OUG 14/2010, prin absenţa documentelor însoţitoare menţionate anterior, fermierii nu vor fi despăgubiţi pentru că au folosit seminţele improprii. În urma situaţiei semnalate de mătcaşi, inspectorii sanitari au efectuat controale la agenţii economici care vând produse fito-farmaceutice, pentru a descoperi şi retrage de la vânzare seminţele respective. Cu acea ocazie a fost descoperită şi cantitatea de 11 kilograme de pesticid toxic MESUROL 50 WP grupa T, ilegal pe teritoriul ţării noastre. Pesticidul a fost confiscat de către inspectori. Acesta are un grad de toxicitate atât de puternic, încât şi la doi ani după utilizare, orice tip de insecte nu supravieţuieşte dacă zboară deasupra spaţiului peste care se stropeşte cu acel pesticid. Însă pesticidul nu a fost achiziţionat de fermierii gălăţeni, ci a fost depistat şi confiscat în timp util de către inspectorii sanitari.
După apariţia situaţiei de la Matca, inspectorii sanitari au prelevat probe şi de la culturile de legume din localităţile limitrofe: Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Cosmeşti, Tecuci. Producţia din aceste localităţi este în stare optimă, drept pentru care inspectorii sanitari au eliberat buletine care le atestă calitatea. Deci fermierii din aceste localităţi nu au motive să pretindă despăgubiri pentru producţia de legume, proprie comercializării şi consumului.
În cazul terenurilor pe care au fost plantate seminţele afectate, plantaţia de roşii va trebui smulsă din pământ şi arsă.
Încercare de a împotmoli ancheta
Pe parcursul cercetărilor efectuate, s-a relevat faptul că agentul economic a realizat că seminţele vândute erau afectate şi a retras de la vânzare cantităţile rămase. A organizat o tombolă, cerând clienţilor să aducă plicurile de seminţe pe care le cumpăraseră, premiind câştigătorul tombolei sub pretextul clientului fidel. Subprefectul Daniel Tudorache ne-a declarat că, în ciuda subterfugiului utilizat de agentul economic, care a dorit de fapt ca prin tombola respectivă să strângă de pe piaţă probele care dovedeau existenţa seminţelor afectate, poliţia a reuşit să mai găsească plicuri în care se aflaseră seminţele respective.