03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De la începutul anului eliberarea reţetei electronice în judeţul Galaţi a mers fără mari probleme. Este drept că medicii şi farmaciştii gălăţeni au început să o utilizeze încă din iulie anul trecut, aşa că de la 1 ianuarie 2013, de când utilizarea ei este obligatorie, se poate spune că mari blocaje nu au existat. Probleme însă există, dar unele au fost rezolvate iar de rezolvarea altora se pot ocupa doar cei care operează SIUI, sistemul integrat de informaţii, unde există toată baza de date a asiguraţilor, la care au acces medicii, farmaciştii şi casele de asigurări de sănătate. Medicii de familie gălăţeni sunt în general mulţumiţi de funcţionarea sistemului.
„Aş putea să spun că merge bine, dar evident că mai apar fluctuaţii ale funcţionării internetului, dar asta se poate întâmpla şi acasă. Marea noastră problemă însă este faptul că problemele din baza de date a SIUI încă persistă. Avem persoane asigurate care apar acolo ca neasigurate şi asta provoacă încă mari neplăceri. Noi nu putem fi plătiţi pentru serviciile medicale de care au nevoie aceste persoane. Le trimitem la Casa de Asigurări, unde se poate rezolva problema. Dar în general eliberarea reţetei electronice nu ridică mari probleme”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.
Dacă „pică netul”, reţeta se face offline şi se validează apoi online
Una dintre problemele cu care se confruntau farmaciştii legată de eliberarea reţetei electronice era situaţia în care baza de date a SIUI nu era accesibilă pentru validarea reţetelor. Asta se putea întâmpla din două cauze. Una era legată de funcţionarea internetului, deoarece pot să mai apară întreruperi, iar a doua, de imposibilitatea de a accesa baza de date în acele momente ale zilei în care aceasta este actualizată. Şi atunci pacientul trebuia să aştepte. Dar s-a găsit imediat o soluţie.
„Am avut discuţii în urma cărora s-a decis ca, în situaţiile în care nu se poate accesa baza de date sau nu putem avea acces la internet din varii motive, reţetele să fie eliberate offline şi apoi, când impedimentul a fost rezolvat, reţetele să fie validate online. În afara acestor mici probleme legate de partea tehnică, eliberarea reţetei electronice se face fără probleme”, a precizat farmacista Aneta Badea, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi. Famaciştii vor elibera medicamentele şi pentru reţetele de tip vechi care au fost scrise în decembrie şi mai sunt încă valabile.
Ambulatoriile şi spitalele dau şi ele... „electronica”
Au existat probleme de adaptare sau tehnice în ceea ce priveşte eliberarea reţetei electronice şi în ambulatorii sau spitale. Numai că şi acestea, încet-încet, s-au rezolvat.
„Chiar am verificat de dimineaţă şi am văzut că şi unităţile sanitare unde existau reticenţe, poate, faţă de acest sistem de eliberare a reţetelor electronice, au intrat în circuit. Spitalul de Urgenţă şi Ambulatoriul acestuia eliberează astfel de reţete şi, la fel, Spitalul de Pediatrie şi cel de Boli Infecţioase eliberează reţete în acest sistem”, a precizat Oana Docan, director relaţii contractuale CJAS Galaţi.


Articole înrudite