24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
40 de angajaţi ai Universităţii vor fi preluaţi de o firmă privată
40 de angajaţi ai Universităţii vor fi preluaţi de o firmă privată
Universitatea „Dunărea de Jos” îşi va externaliza o parte din servicii, astfel că 40 de persoane vor fi trecute cât de curând de pe statul de plată al instituţiei de învăţământ pe cel al firmei care va câştiga licitaţia.
„Universitatea are dreptul să angajeze alte 40 de persoane în locul lor. În România rata de acoperire a posturilor din învăţământul superior este de 50-51%. Sunt mai multe cauze, sunt facultăţi în care nu s-a dorit să se facă angajări. În anumite domenii a scăzut drastic numărul de doctori în domeniile respective. Acum nu te mai poţi angaja în învăţământul superior decât dacă eşti doctor”, a declarat prorectorul Adrian Lungu.
Cert este că, în momentul de faţă, nu se mai rentează să urmezi o carieră universitară, în condiţiile în care criteriile de accedere în învăţământul superior au fost înăsprite aproape în fiecare an. Nici pentru profesorii care sunt plătiţi în funcţie de numărul de ore ţinute nu se mai merită să rămână în mediul universitar, ţinând cont că s-a redus valoarea cu care sunt plătite aceste ore.
De câţiva ani universităţile din România suportă efectele hotărârii de Guvern adoptate cu acordul FMI, privind încadrările în sistemul bugetar. Astfel, pot fi scoase posturi la concurs dacă numărul intrărilor în sistem  nu depăşeşte numărul ieşirilor din sistem. La Galaţi au fost scoase la concurs 105 posturi în anul universitar care s-a încheiat, dar conducerea Universităţii nu poate spune deocamdată dacă instituţia de învăţământ se confruntă cu un deficit de personal.
„Dacă anul ăsta nu avem probleme, la anul e posibil să apară, odată cu noua sesiune de admitere”, susţine prorectorul Adrian Lungu.
În altă ordine de idei, în viitorul apropiat va fi interzis fumatul în Universitate, însă conducerea instituţiei de învăţământ este obligată să amenajeze spaţii pentru fumători.  Problema este că, pentru a face acest lucru, Universitatea trebuie să scoată din circuitul didactic mai multe spaţii pentru a le transforma în locuri de fumat, lucru destul de dificil, dar mai ales costisitor.


Articole înrudite