14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor din Combinat au decis în cadrul adunării generale ca termenul de efectuare a demersurilor pentru înfiinţarea Sindicatului Renaşterea al Metalurgiştilor să fie prelungit cu încă 2 săptămâni. Deşi iniţial sindicaliştii au decis ca pe 30 aprilie să se termine strângerea semnăturilor din partea siderurgiştilor care doresc să se retragă din orice sindicat, inclusiv Solidaritatea, şi să se înscrie în noul sindicat ai cărui lideri să îi aleagă ei, hotărârea luată în cadrul adunării generale a sindicatului Solidaritatea a fost alta. Vladimir Şandor, proaspăt ales prim-vicepreşedinte al sindicatului, s-a arătat dezamăgit de faptul că siderurgiştii nu au înţeles că au avut pentru prima dată posibilitatea să îşi înfiinţeze un sindicat al lor şi să îşi aleagă ei noi lideri, pe care să nu îi mai acuze că nu ar fi făcut nimic pentru ei. „Eu cred că ar trebui să oprim strângerea de adeziuni la noul sindicat pe 30 aprilie, aşa cum am anunţat iniţial. Sunt dezamăgit de faptul că mulţi din colegii noştri nici măcar nu au citit fluturaşii primiţi, în care li se explica scopul acţiunii şi că au pentru prima dată şansa să îşi aleagă ei liderii. Practic, nu s-a înţeles mesajul demersului nostru, şi anume de desfiinţare a tuturor sindicatelor, inclusiv Solidaritatea, şi de alegere a unor noi lideri care nu i-au mai reprezentat până acum. Cred că până acum s-au strâns în jur de 1.200 - 1.700 de adeziuni la noul sindicat în cutiile amplasate la porţi şi consider că acţiunea este un semieşec, pentru că cei mai mulţi dintre colegii noştri s-au arătat nepăsători faţă de tot ceea ce înseamnă activitatea sindicală”, a spus Vladimir Şandor. Alţi sindicalişti prezenţi în sală au propus diferite termene de prelungire a acţiunii de strângere a semnăturilor şi au spus că ar fi bine să se meargă şi în secţii pentru a discuta cu oamenii, ca să li se explice scopul acţiunii.
Strângerea semnăturilor, prelungită cu două săptămâni
Ultimul cuvânt l-a avut liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care a spus că strângerea semnăturilor la noul sindicat va fi prelungită până pe 15 mai. „Şi eu sunt dezamăgit de faptul că siderurgiştii nu au înţeles că au avut pentru prima dată ocazia de a avea un sindicat al lor şi de a-şi alege lideri noi şi de a scăpa de cei actuali, inclusiv de mine, deşi eu consider că mi-am făcut datoria faţă de ei, spre deosebire de cei de la FSS, care au dovedit de-a lungul anilor că fac jocul patronatului. Deoarece vin vremuri foarte grele atât pentru ţară cât şi pentru Combinat, cred că este de datoria mea să le mai ofer o ultimă şansă oamenilor, de a face şi ei ceva pentru binele lor. Viitorul nu se anunţă unul foarte bun pentru Combinat. Din informaţiile pe care le am, Uzina de Produse Siderurgice şi Reparaţii Siderurgice se va închide definitiv, urmând să fie menţinut doar serviciul de mentenanţă locală şi centrală, unde lucrează 260 de oameni. Restul angajaţilor din UPSRS fie vor fi redistribuiţi la locurile de muncă care vor fi disponibile, fie numărul lor va fi redus pe căi naturale, cei mai afectaţi urmând să fie angajaţii TESA. Acesta este unul din motivele pentru care consider că trebuie să le mai oferim siderurgiştilor şansa de a avea un sindicat care să lupte pentru ei, deoarece, după cum se observă, celelalte sindicate nu au nimic de semnalat sau de spus legat de ceea ce se întâmplă cu Combinatul, deoarece fac jocul patronatului”, susţine Tiber.
UPSRS, încotro?
Prim-vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea, Vladimir Şandor, ne-a declarat că a participat luni la comitetul de sănătate şi securitate în muncă de la nivelul UPSRS, unde au fost prezenţi şi reprezentantul sindicatului Siderurgistul, Vasile Crişan, cât şi directorul uzinei, Dorin Furtună. „Reprezentantul Sindicatului Siderurgistul, Vasile Crişan, nu a întrebat nimic legat de ceea ce s-ar putea întâmpla cu uzina. Deoarece oamenii sunt îngrijoraţi pentru că se vorbeşte din ce în ce mai mult despre faptul că uzina ar putea fi închisă, l-am întrebat personal pe domnul director ce se va întâmpla cu UPSRS. Dânsul ne-a spus că îi este frică să se pronunţe şi ne-a mai zis că bine ar fi să ne mai întâlnim în aceeaşi formulă peste 30 de zile”, ne-a declarat Vladimir Şandor.


Articole înrudite