27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reclamă nemţească pentru frumuseţile Dunării din România
Reclamă nemţească pentru frumuseţile Dunării din România

Din Serbia, de la Negotin, şi până în România, la Tulcea, trecând  prin porturile Giurgiuleşti din Moldova şi Reni din Ucraina. Aşa şi-au pus în gând să străbată peste 20 de porturi Dunărene patru temerari care alcătuiesc un echipaj internaţional ce călătoreşte cu o ambarcaţiune numită chiar „Pluta Dunăreană”. Ei au ponit la drum din portul sârbesc Negotin şi au ajuns şi la Galaţi, cel de-al 16-lea port din traseul lor, ce se va încheia pe 30 august la Tulcea. Acolo, echipajul de pe plută urmează să se întâlnească şi cu Ivan Patzaichin, la finala concursului de canotci de la Tulcea. Echipajul de bază al Plutei Dunărene este format din trei cetăţeni germani şi un bulgar. Este vorba de Jurgen Eisele şi fiica lui, Susanne, cetăţeni germani, prietenul fetei, tot cetăţean german, şi căpitanul bulgar Sofroniev Velichokov. Lui Jurgen Eisele i-a venit ideea construirii ambarcaţiunii şi a călătoriei în sine. De-a lungul celor 16 porturi în care au ancorat până la Galaţi, li s-au mai alăturat şi echipaje din ţările prin care au trecut.
„Cât am stat în Bulgaria, am lucrat în cadrul unei companii de IT şi m-am împrietenit cu Sofroniev Velichokov. Aveam o pasiune comună, navigarea pe Dunărea. Ne-a venit această idee, să facem o plută din lemn şi să străbatem Dunărea. Vrem să arătăm peste tot frumuseţea din acesată zonă. În viitor noi promovăm şi zonele riverane din Bulgaria şi România ca fiind principalele rezerve de energie bio ale zonei. La noi nu prea mai avem aşa ceva, este multă industrializare, dar în Bulgaria şi România se pot construi biorafinării care, atunci când zăcămintele de combustibul convenţional nu vor mai fi, vor putea asigura energie în toată zona. A fost o călătorie frumoasă şi de-a lungul ei ni s-au alăturat echipaje din ţările pe unde am trecut”, a spus Jurgen Eisele, germanul în vârstă de 63 de ani. Susanne, fiica lui în vârstă de 23 de ani, cetăţean german dar care locuieşte în Elveţia, a acceptat cu neîncredere invitaţia tatălui de a-şi petrece vacanţa pe o plută de lemn.
„Nu am prea vrut la început să îmi petrec aşa vacanţa. Dar acum nu îmi vine să cred ce frumos este. Am trecut prin nenumărate porturi. Trimit poze prietenilor iar aceştia se miră şi ei de frumuseţea locurilor. La început mi-au spus că în vacanţă nu pe o plută ar trebui să stau, că nu mă voi distra, dar acum, când văd pozele, regretă că nu sunt şi ei aici”, a spus Susanne.
„Pluta cântăreşte circa 50 de tone, în majoritate lemn, şi are o lungime de 23 de metri. Nu am avut probleme de-a lungul călătoriei. Doar cu valurile, dar nu ne-au făcut mari probleme”, a spus căpitanul bulgar Sofroniev Velichokov.


Articole înrudite

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică cod galben cu in ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi