Centrul Regional de Transfuzii Galaţi se numără printre puţinele din ţară unde comenzile de sânge primite de la spitale sunt rapid onorate. Şi nu vorbim aici doar de solicitările spitalelor gălăţene. Sângele recoltat la Galaţi ajunge la spitale din toată regiunea dar şi la Bucureşţi. Donatorii fideli, acei donatori care dau sânge pentru viaţă de ani buni, sunt ceea ce s-ar putea numi arma secretă care asigură continuitatea donării la Galaţi. Ei sunt cei care vin la orice solicitare a celor de la Centru atunci când o viaţă este în joc. Printre donatorii fideli un loc special îl ocupă Maria Năstase. Este ceea ce s-ar putea numi decana de vârstă şi activitate continuă a donatorilor Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.
„Donatorii fideli sunt extrem de importanţi în activitatea noastră. În Galaţi aveam 3.226 de donatori fideli. Dar pentru noi este la fel de important să convingem cât mai multe persoane să devină donatori. Datorită tuturor donatorilor noştri, în primul semestru al acestui an avem mai multe donări decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Doamna Năstase este cel mai vechi donator al nostru. Donează sânge încă din 1970. Nu a refuzat niciodată vreo solicitare şi este deja, de ani buni, o obişnuită a centrului nostru. Este un exemplu care ar putea să fie urmat de mulţi alţii”, a spus Camelia Stoichiţescu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.
În 44 de ani a donat de 216 ori şi a salvat tot atâtea vieţi
Maria Năstase, cel mai vechi donator al Centrului Regional de Transfuzii Galaţi, are 62 de ani din care 44 a donat sânge. Dacă luăm în calcul că înainte de anii '90 un donator putea dona de maxim şase ori pe an iar acum se poate dona de maxim patru ori pe an, reiese că Maria Năstase a donat de 216 ori. Fiecare pungă de sânge reprezintă o viaţă salvată, spun specialiştii.
„Am donat prima oară pentru un coleg. Lucram pe atunci în Combinat şi acolo erau foarte multe accidente de muncă deoarece se mai lucra şi cu personal necalificat. Am grupa AB Rh negativ, o grupă mai rară, mi s-a spus, şi aşa am devenit donator fidel. Am avut atâtea carnete de donator... că nu le mai ştiu numărul. Am şi mai pierdut câteva când m-am mutat şi acum cel mai vechi pe care îl am eu este din 1978. Dar donez din 1970. Pentru mine, a dona sânge este ceva ce face parte din viaţă. Îmi pare rău doar că voi mai putea dona doar până la 65 de ani, aceasta e limita, mi s-a spus. Mi-au mulţumit mulţi oameni că am donat pentru ei sau rudele lor, dar cel mai mult m-au mişcat mulţumirile unei familii când am donat pentru copilul lor. Era un băiat de cam 10 ani, cred, nu îmi mai amintesc bine, se întâmpla demult. M-am trezit cu tatăl băiatului la uşă cu un buchet mare de flori. Mă căutase pe la Centru şi apoi a vrut să îmi mulţumească că i-am salvat fiul”, a spus Maria Năstase.
Decana de vârstă a donatorilor din Galaţi are doi copii, pe care i-a îndemnat, la fel, să devină donatori. Poate că exemplul lor va fi luat de mai mulţi gălăţeni.