23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Război politic pentru furnizarea apei şi căldurii gălăţenilor
Război politic pentru furnizarea apei şi căldurii gălăţenilor
Consilierii locali PDL au anunţat în repetate rânduri mai multe motive pentru care furnizarea apei calde şi căldurii ar trebui să îi revină Electrocentrale (conducere PDL) şi nu Apaterm (conducere PSD), actualul furnizor. Mihai Alin şi Viorel Trif au atras atenţia, de mai multe ori, asupra mai multor nereguli: organigramă supradimensionată, de circa 900 de persoane, care ar constitui masă de manevră PSD, existând angajaţi în instituţie în servicii duble, cu aceeaşi atribuţie; cheltuieli de 50% cu salarizarea, ceea ce generează preţuri mari practicate către gălăţeni, concomitent cu cheltuieli de investiţii şi reabilitări de numai 3%. Democrat-liberalii revin cu acuzaţii noi: societatea ar fi tăiat din contractul cadru valabil la nivel naţional privind obligativitatea furnizării agentului termic la 60 grade C, înlocuind cu 40 grade C; Apaterm nu are licenţă pentru furnizarea apei calde şi căldurii şi, în plus, municipalitatea i-a prelungit ilegal concesionarea serviciului prestat gălăţenilor, fără să fi organizat o licitaţie pentru concesionarea acestui serviciu, conform legislaţiei în vigoare.
Consilierul local PDL Viorel Trif, din postura de coordonator al Biroului pentru Regiunea sud-est al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare şi Utilitate Publică (ANRSC) a precizat că Apaterm, principalul distribuitor de energie termică şi apă caldă în municipiul Galaţi, subordonat Consiliului Local, a rămas fără licenţă de funcţionare. Solicitarea a fost respinsă de ANRSC la sfârşitul lunii martie. Licenţa anterioară a fost valabilă până în decembrie 2010, iar Apaterm poate continua furnizarea, fără licenţă, maxim un an de la expirarea acesteia, deci până la finele acestui an: „Apaterm nu mai are la ora actuală licenţă pentru distribuţia agetului termic pentru că a expirat. A avut o perioadă de valabilitate până la safârşitul lui 2010. Cei de la Apaterm au încercat să obţină o licenţă nouă, pentru care trebuia să îndeplinească mai multe condiţii: pe de o parte să aibă încheiat un contract de concesiune legal - şi nu îl au - iar pe de altă parte trebuia ca operatorul să nu înregistreze pierderi, iar Apaterm înregistrează pierderi. În aceste condiţii, licenţa i-a fost respinsă la sfârşitul lunii martie”.
Trif a adăugat că Apaterm şi-a anunţat intenţia de a depune un nou dosar pentru licenţiere, însă Trif consideră că şi acesta va fi respins: „Din punctul meu de vedere, chiar şi în această situaţie nu are cum să primească o nouă licenţă, pentru că din punct de vedere economic nu are cum să scape de datorii iar contractul de concesionare atribuit de Consiliul Local nu mai este valabil”.
Trif a menţionat că funcţionarea fără licenţă a unui distribuitor reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 30.000 lei, atât pentru primarul localităţii cât şi pentru distribuitorul în cauză. În plus, Trif a cerut constituirea unei comisii de la nivelul CL care să verifice activitatea Apaterm, pe care să o prezinte într-un raport public. Acesta a mai adăugat că societatea va fi supusă mai multor controale ale ANRSC şi ale corpului de control al ministrului Administraţiei şi Internelor.
Consilierii PDL Mihai Alin şi Viorel Trif solicită în plus organizarea unei licitaţii transparente pentru desemnarea furnizorului de apă caldă şi căldură. În opinia celor doi, Electrocentrale ar trebui să furnizeze apa caldă şi căldura gălăţenilor, întrucât această societate a obţinut şi licenţă, dar nu au putut oferi asigurări că în condiţiile modificării furnizorului gălăţenii vor scoate mai puţini bani din buzunare pentru facturile aferente. În plus, nici nu au oferit soluţii pentru cei circa 900 de angajaţi ai Apaterm.

Articole înrudite