Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă şi în sistemul de învăţământ este tema principală a unei conferinţe care va avea loc luni şi marţi la Bucureşti, când va fi lansat programul european Erasmus+, a cărui finanţare atinge în următorii şase ani 14,7 miliarde de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, evenimentul "Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune — soluţii comune" îşi propune să analizeze modul în care cooperarea şi schimbul de bune practici în domeniul educaţiei, formării profesionale şi al ocupării forţei de muncă pot conduce la intervenţii publice eficiente pentru sprijinirea tinerilor, în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă şi în programe de educaţie sau formare profesională.
La deschiderea conferinţei vor participa comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei şi Cultelor din Grecia, Konstantinos Arvanitopoulos.
În cadrul acestui eveniment, marţi, va avea loc lansarea programului european Erasmus+, în prezenţa comisarului european Androulla Vassiliou. Bugetul european al programului Erasmus+ în perioada 2014-2020 este de 14,7 miliarde de euro, România urmând să beneficieze în anul 2014 de aproape 50 de milioane de euro pentru proiecte de cooperare în educaţie, formare şi tineret.
Sesiunile de deschidere ale dezbaterilor din cadrul celor două zile ale conferinţei vor fi prezidate de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.
Conferinţa de la Bucureşti va reuni autorităţi publice, organizaţii internaţionale, reprezentanţi ai lumii academice şi ai mediului de afaceri din statele membre ale Uniunii Europene, EFTA, Balcanii de Vest, Turcia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi delegaţii din unele state participante la Uniunea pentru Mediterana. Printre personalităţile prezente la eveniment se vor afla şi Maia Sandu, ministru al Educaţiei din Republica Moldova, şi Octavian Bodişteanu, ministru al Tineretului şi Sportului din Republica Moldova.
Evenimentul este parte a programului preşedinţiei în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), deţinută de România, în intervalul 2013-2014, şi este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, sub egida Guvernului României şi a Comisiei Europene.
Între 2007 şi 2013, aproximativ 80.000 de studenţi, tineri, profesori, formatori şi animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi al programului „Tineret în acţiune”, care au fost înlocuite de programul Erasmus+.
Programul Erasmus+ este lansat într-un moment în care în Europa există 26 de milioane de şomeri, dintre care aproximativ şase milioane sunt tineri. În România, 185.000 de tineri sunt înregistraţi ca şomeri, rata şomajului în rândul tinerilor fiind de peste 23%.
ERASMUS la Galaţi
La Galaţi, derularea programului Erasmus se face prin intermediul birourilor existente în cadrul celor două universităţi: Universitatea „Dunărea de Jos”- şi Universitatea „Danubius”. În perioada imediat următoare, toţi cei interesaţi vor putea participa la sesiunile de informare pe această temă, organizate de către cele două universităţi.
Înscrierile se vor desfăşura, ca şi în anii trecuţi, la Biroul ERASMUS - coordonator instituţional LLP, prof. univ. dr. ing. Dan Scarpete al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv la Biroul Programe Comunitare – coordonator instituţional ERASMUS asist.univ.drd. Adriana Popoiu, din cadrul Universităţii „Danubius”.