17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul referitor la modificarea preţului mediu de transport, distribuţiie şi producere a anergiei termice destinate populaţiei şi subvenţionarea acestuia de la bugetul Consiliului Local nu a primit, pentru a doua oară consecutiv, undă verde din partea unora dintre aleşii locali. Cel care a cerut din nou scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre respectiv a fost viceprimarul liberal Mircea Răzvan Cristea, care a adus din nou ca argument faţa colegilor săi faptul că va ataca în instanţă decizia ANRE privind majorarea preţului de producţie al gigacaloriei, care s-a plicat de la 1 aprilie la nivel naţional, fiind pusă în practică astfel şi de Electrocentrale Galaţi. Vicele Cristea a spus că a facut un schimb de corespondenţă cu cei de la ANRE şi că în următoarele zile va ataca în contencios administrativ, la Curtea de Apel Galaţi, decizia ANRE de majorare a preţului de producţie a gigacaloriei. Vicele Cristea le-a spus colegilor săi să meargă pe mâna lui şi să aibă încredere că procesul va fi câştigat, aducând ca argument forte cei 20 de ani ai săi de experienţă în administraţia locală. Cam subţire argument, am putea spune noi, atunci când susţii sus şi tare faptul că eşti sigur că instanţa îşi va da câştig de cauză. Argumentele vicelui Cristea nu l-au convins pe primarul Dumitru Nicolae, iniţiatiorul proiectului, care a spus că nu va retrage proiectul deoarece el trebuie să aibă grijă în primul rând de cetăţeni şi nu doreşte să se trezească atunci când vor fi de plătit penalităţi de câteva sute de mii de euro. Atunci când a fost vorba să se treacă la vot, adică să se voteze subvenţionarea preţului gigacaloriei, cei care s-au opus acestei iniţiative au fost cei doi consilieri locali ai PNL şi consilierul local al PC prezent la şedinţă, Picu Apostol Roman, în timp ce 3 consilieri locali ai PSD s-au abţinut să voteze proiectul iniţiat chiar de primarul Nicolae. Deşi consilierii locali ai PDL şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco au votat în favoarea proiectului, adică pentru acordarea unui sprijin financiar gălăţenilor pentru plata facturilor, proiectul nu a trecut.
Consilierul PDL Viorel Trif ne-a declarat că practic CL nu a fost chemat să aprobe majorarea preţului de producţie a gigacaloriei ci să ia act de această majorare: „Consiliul Local a fost chemat doar să aprobe sau nu subvenţionarea preţului gigacaloriei pentru ca gălăţenii să nu plătească mai mult. Nu se putea pune problema ca în cadrul şedinţei de Consiliu Local noi să votăm sau nu majorarea preţului de producţie a gigacaloriei pentru că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Givernului 36 dn 2006, Consiliul Local nu putea decide acest lucru ci doar putea să ia act de majorarea preţului de producţie a gigacaloriei care a intrat în vigoare de la 1 apriliie”.

Ce spun cei de la Apaterm

La proiectul de hotărâre este anexată o adresă venită din partea conducerii Apaterm, în care se arată următoarele: „SC Electrocentrale Galaţi SA majorează, începând cu data de 01.04.2011, preţul pentru activitatea de producere a energiei termice şi pentru serviciul de transport a energiei termice destinată consumului populaţiei de la 144,17 lei/Gcal, exclusiv TVA (178,77 lei/Gcal cu TVA) la 151,88 lei/Gcal, exclusiv TVA (188,34 lei/Gcal cu TVA inclus), conform Deciziei ANRE nr. 903/31.03.2011. Potrivit legislaţiei în domeniu, în situaţia în care, după stabilirea preţurilor locale de referinţă, au loc majorări ale preţului de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice la consumatorii finali, până la următoarea stabilire a PLR de către autoritatea de reglementare competentă, diferenţa va fi asigurată prin majorarea subvenţiei unitare ce este asigurată de autorităţile administraţiei publice locale, din bugetele locale şi/sau majorarea preţului local de facturare. Pentru a veni în sprijinul populaţiei propunem ca diferenţele de preţ rezultate în urma majorării de către SC Electrocentrale Galaţi SA a preţului de producere şi transport a energiei termice destinate populaţiei să fie suportate de la bugetul local prin majorarea corespunzătoare a subvenţiei unitare aprobate prin HCL nr. 598/2010.
Consiliul Local Galaţi trebuie să aprobe modificarea preţului mediu de producere, transport,  distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie şi subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică furnizată populaţiei prin sistem centralizat”.
Cert este că nu s-a aprobat subvenţia, deci gălăţenii vor plăti mai mult pentru apa caldă şi, de la iarnă, pentru căldură. Dar mai cert un lucru: nici Apaterm nu va mai primi bani de la Primărie, aşa că va trebui să se descurce doar cu ce încasează de la populaţie.


Articole înrudite