23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalul clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” va beneficia de o investiţie ce include 154 de panouri solare plane şi două boilere de 5.000 litri, ce vor asigura apa caldă menajeră utilizată de bucătăria spitalului, de grupurile sanitare, precum şi pentru igienizare. Opţional va putea fi asigurată şi o parte a încălzirii spitalului.
Consilierii judeţeni au aprobat acoperirea contribuţiei CJ la investiţia cu fonduri nerambursabile, respectiv finanţarea cu 750.000 lei (TVA inclus) ce reprezintă cheltuieli eligibile ale proiectului „Instalaţie solară pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
În expunerea de motive a propunerii se arată necesitatea investiţiei ce va furniza apa caldă menajeră utilizată de cei 1.332 de  pacienţi şi personalul de circa 2.030 persoane. În document se mai arată că „instalaţiile solare pentru încălzirea apei calde menajere economisesc energia clasică şi protejează mediul înconjurător. Randamentul de conversie a energiei solare în energie termică folosind panouri solare este de 77 – 85,1 %”.
În prezent centrala termică a spitalului este echipată cu două cazane de abur şi două cazane de apă caldă, funcţionând pe combustibil gaze naturale. Centrala Termică nu este prevăzută cu vase de acumulare pentru apa caldă menajeră şi consumurile de vârf de apă caldă nu pot fi asigurate. În perioada rece a anului cele două cazane de apă caldă funcţionează la capacitate nominală, asigurând atât necesarul de energie termică pentru încălzire cât şi pe cel pentru apă caldă menajeră. Pe perioada de vară, cele două cazane asigură energia necesară preparării apei calde menajere funcţionând la parametri reduşi (sub 20 % din capacitate). Această funcţionare dezastruoasă a cazanelor duce la reducerea randamentului de funcţionare, creşterea consumului de combustibil şi îmbătrânirea prematură a cazanelor.


Articole înrudite