15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţul enegiei furnizate Combinatului, un subiect care frige
Preţul enegiei furnizate Combinatului, un subiect care frige
În timp ce reprezentanţii conducerii Combinatului au transmis ieri un comunicat de presă în care susţin că s-ar fi efectuat o investiţie de 8 milioane de euro la oţelărie, într-un pod rulant, furnizat de o firmă spaniolă, country managerul ArcelorMittal Galaţi, Ionel Borş, a fost chemat luni la Bruxelles de către conducerea companiei. Potrivit surselor noastre, Ionel Borş, care urma să vină marţi seară în ţară, s-ar fi dus să prezinte rezultatele discuţiilor purtate la Bucureşti pe marginea preţului energiei electrice plătit de Combinat, care reprezintă un subiect fierbinte. De altfel, preţul energiei electrice şi necesitatea existenţei unui contract de furnizare a energiei electrice au fost una din temele discutate în cadrul şedinţei de pe 10 mai, la care au participat şefii colosului siderurgic. Surse de la nivelul unităţii ne-au declarat că una din ţintele stabilite în cadrul şedinţei respective a fost aceea a finalizării unui contract stabil pentru electricitate. Potrivit aceloraşi surse, în cadrul aceleiaşi şedinţe când s-a analizat capitolul referitor la conducerea operaţiunilor în Combinat, unul din punctele subliniate ar fi fost acela că costul cu electricitatea ar fi mai mare decât cel prevăzut în bussiness plan, o problemă care încă nu ar fi fost închisă şi care ar trebui rezolvată urgent. Plecarea lui Ionel Borş la Bruxelles vine după analiza făcută timp de câteva zile la Combinat de supervizorul unităţii, Samjay Samadar, care a venit la unitatea gălăţeană la scurt timp după vizita făcută de patronul Combinatului.
Soarta fluxului cald, incertă
Potrivit declaraţiei liderului Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, deocamdată guvernele Ungureanu şi cel actual ar fi reuşit să scape de contractele pentru furnizarea energiei electrice încheiate la preţuri preferenţiale, acest lucru fiind cauzat de presiunile Uniunii Europene. „În urma presiunilor făcute de Uniunea Europeană s-a reuşit impunerea unor preţuri la energia electrică care să fie negociate pe piaţa liberă. Din informaţiile pe care le am, Mittal continuă să ceară obţinerea unui contract stabil de furnizare pe o perioadă lungă a unei cantităţi mari de energie electrică la un preţ cât mai mic, în caz contrar ameninţând cu închiderea fluxului primar. Deocamdată, actualul guvern nu a găsit o soluţie colaterală prin care să eludeze prevederile Comisiei Europene, iar eu consider că dacă guvenul face o negociere, o face în favoarea partidelor care îl formează, pentru ca acestea să obţină anumite avantaje, fără însă să impună celor de la Combinat să obţină o anumită producţie sau să menţină un anumit număr de locuri de muncă”, ne-a declarat Tiber.
Investiţie la oţelărie
„ArcelorMittal Galaţi a investit opt milioane de euro la Oţelarie într-un pod rulant ultramodern, în grinzile de susţinere, în echipamentele electrice şi de automatizare aferente. Noul echipament, furnizat de o firma spaniolă, are o durata de viaţă estimată la 30  de ani şi o capacitate de 300 de tone,  faţă de numai 200 de tone, cât avea cel vechi. Macaraua – cea mai mare din întregul Combinat – este acum funcţională şi a primit certificarea ISCIR, dupa ce a fost testată în situaţii cu sarcini de pâna la 25% peste capacitatea sa”, se arată în comunicatul de presă remis ieri de către reprezentanţii conducerii Combinatului.


Articole înrudite