Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi anunţă că până la această dată au fost notificate toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, instituţiile şi operatorii economici cu atribuţii privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă, căderi masive de zăpadă sau viscol şi s-a procedat la organizarea fluxului informaţional privind centralizarea datelor şi informaţiilor în cadrul Centrului Operaţional Judeţean. „Până acum au fost întocmite planuri proprii de intervenţie la nivelul operatorilor economici, instituţiilor şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, a început procedura de organizare a serviciului de permanenţă şi de asigurare a informării zilnice a Centrului Operaţional Judeţean, iar secţia Drumuri Naţionale Galaţi a întocmit Planul operativ de intervenţie pe timpul iernii 2011- 2012, şi l-a transmis unităţii noastre”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Trei baze de deszăpezire
La nivelul judeţului sunt pregătite trei baze de deszăpezire la Tecuci, Traian şi Folteşti, şi două puncte de sprijin, la Galaţi şi Cavadineşti. Pentru utilajele proprii s-a efectuat aprovizionarea cu material antiderapant, după cum urmează: 200 tone nisip, din totalul necesar 238 tone – grad de asigurare 84%, şi în cazul sării este asigurată întreaga cantitate de 180 tone necesară. Pentru aprovizionarea cu carburanţi a utilajelor proprii, Secţia Drumuri Naţionale Galaţi are un stoc de 7.000 litri motorină. A fost efectuată licitaţia pentru prestatrea serviciilor de intreţinere a drumurilor naţionale din judeţul Galaţi în perioada sezonului rece 2011-2012, aceasta fiind câştigată de o societate din Bacău, cu sediul în municipiul Adjud.
13 zone vulnerabile
La nivelul Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi au fost identificate 13 zone cu vulnerabilităţi, pentru care s-au efectuat o serie de măsuri preventive, cum ar fi montarea a 1.070 ml de parazăpezi, din totalul de 1.700 ml - grad de asigurare de 63%, urmând ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să se finalizeze această activitate, au fost montate semnalizatoarele şi indicatoarele de iarnă, s-au efectuat lucrări de curăţire a şanţurilor şi rigolelor, precum şi unele lucrări de înlăturare a obstacolelor care ar putea provoca înzăpezirea. Dacă nu s-a produs nici un eveniment din cele menţionate, prin serviciul de permanenţă din cadrul primăriilor se va comunica telefonic la Centrul Operaţional Judeţean, iar în cazul în care s-a produs un eveniment se va comunica în scris situaţia la Centrul Operaţional Judeţean şi, de aici, informaţiile centralizate şi diseminate vor fi transmise la Instituţia Prefectului judeţului Galaţi, Serviciul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi la Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU.