16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurată ieri la Prefectură a fost abordat, printre altele, subiectul privind o potenţială investiţie într-o termocentrală care va utiliza cărbuni. Solicitarea investiţiei a fost făcută de către Enel, deşi se discută despre implicarea inclusiv a unui parteneriat ucrainean. Subiectul a fost abordat de către Robert Rusu, din partea Agenţiei de Mediu, de subprefectul Daniel Tudorache (fost comisar de mediu), precum şi de către Ion Ştefan (PDL). Ultimul menţionat a subliniat dezavantajele pe care le-ar avea gălăţenii, căci energia electrică produsă va fi exportată în totalitate, majoritatea celor 150 de angajaţi vor fi italieni, iar gălăţenii se vor alege cu o sursă de poluare a oraşului. Centrala ar urma să fie amplasată în Zona Liberă, în vecinătatea căreia parte dintre concitadini preferă să îşi petreacă câteva ore în aer liber, cu familiile.
Subprefectul a reamintit în plenul şedinţei rezultatele unui studiu din perioada funcţionării Cocseriei în care se arăta că 90% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3-7 ani sufereau de grave tulburări pulmonare, precum şi de afecţiuni cardiace, cauzate de poluarea oraşului.
Ion Ştefan a ţinut să atragă atenţia că zilnic circa 200 de tone de cărbuni ar arde în containere neacoperite, iar gălăţenii ar trebui să se gândească bine dacă îşi doresc încă un mare poluator al oraşului, pe lângă Electrocentrale, care utilizând gaz, poluează oraşul mult mai puţin decât ar face-o noua centrală.
Directorul executiv al Agenţiei de Mediu Galaţi, Robert Rusu, ne-a precizat că specialiştii instituţiei de mediu vor analiza impactul potenţialei investiţii, iar gălăţenii vor fi anunţaţi în privinţa concluziilor acestora. Rusu a adăugat că gălăţenii îşi vor exprima opiniile privind oportunitatea investiţiei în dezbateri publice care vor fi organizate în acest scop.
Subprefectul Tudorache ne-a declarat: „împărtăşesc îngrijorarea d-lui Ştefan”. La rândul său, apreciază că specialiştii şi gălăţenii trebuie să se pronunţe în privinţa acestei decizii cu impact asupra sănătăţii gălăţenilor.
În ultimul timp oraşul nostru a devenit expert în fugărirea investitorilor, aşa că investiţiile şi apariţia unor locuri de muncă într-un oraş cu şomaj mare ar trebui să fie motiv de bucurie. Însă este firesc să decidem dacă sănătatea locuitorilor oraşului este un preţ pe care are rost să îl plătim.


Articole înrudite