24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Curtea de Apel a obligat Prefectura Galaţi să plătească daune de 120.000 de lei unui gălăţean, dar şi cheltuieli de judecată şi executare silită, de peste 10.000 de lei. Şi asta pentru că în loc să emită un titlu de proprietate asupra unei suprafeţe de teren pe vechiul amplasament, a eliberat un act ce viza o cu totul altă zonă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu la acea vreme, Paul Florea, a depus o contestaţie la executare, dar aceasta a fost respinsă, iar zilele trecute un executor judecătoresc a ridicat suma amintită din conturile Prefecturii Galaţi.
Totul a pornit în urmă cu câţiva ani, când Romulus Drumea a cerut Comisiei Judeţene de aplicare a Legii 18/1991 să îl pună în posesie asupra unui teren de două hectare, în baza unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 1990. Comisia Judeţeană de aplicare a Legii 18/1991 a emis un titlu de proprietate, pentru o suprafaţă echivalentă, însă pe alt amplasament decât cel stipulat în hotărârea judecătorească, aşa că Romulus Drumea i-a dat în judecată. Judecătorii au stabilit că Prefectura putea modifica sau înlocui titlul de proprietate nelegal, dar nu a făcut-o. „În acest fel s-a nesocotit dreptul de proprietate al reclamantului, stabilit în mod irevocabil prin titlurile de proprietate”, a precizat în hotărâre instanţa de judecată.
Vor să recupereze despăgubirile
Ca sancţiune pentru încăpăţânarea de care au dat dovadă funcţionarii Prefecturii, judecătorii au stabilit ca instituţia să plătească din bani publici 100.000 de lei - daune interese, 20.000 de lei - daune morale, 4.900 de lei ca onorariu al avocatului şi 6.883 de lei reprezentând cheltuielile de executare silită. Fostul prefect Paul Florea susţinea că instituţia nu are de unde să plătească aceşti bani, decât cu riscul de a nu mai achita salariile angajaţilor şi facturile la utilităţi. „Daunele sunt exorbitant de mari şi pun în pericol desfăşurarea activităţii unei instituţii publice cum este cea a Prefecturii”, preciza fostul prefect în instanţă.
După ce Prefectura a fost executată silit, noua conducere a instituţiei se gândeşte acum să recupereze despăgubirile de la cei vinovaţi de cele întâmplate. “Nu avem deocamdată o poziţie oficială. După 21 iunie se întruneşte Comisia de Fond Funciar, când se va analiza din nou cazul Drumea, iar atunci se va discuta şi cum se pot recupera despăgubirile”, ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.


Articole înrudite