15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Comparativ cu 2012, anul trecut Casa Judeţeană de Pensii a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de beneficiari ai pensiei de invaliditate, majoritatea fiind formată din persoane cu dizabilităţi, aproximativ 80%. Conform informaţiilor furnizate în şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural de Ana-Denis Aramă, directorul Casei de Pensii, în 2013 au fost încadrate în gradele I, II şi III, 947 de persoane, un număr mai mare comparativ cu 756, reprezentând cel din anul precedent.
De asemenea, în urma unor inventarieri şi verificări a dosarelor medicale şi pensionarilor a ieşit la iveală o serie de nereguli care a dus la respingerea cazurilor şi executarea silită pentru recuperarea banilor primiţi necuvenit. Au fost identificate 863 de cazuri la care s-au constatat deficienţe, sub aspectul că titularii nu au dosar medical sau îl au incomplet. Printre măsurile aplicate se numără: decizie de respingere, de revizuire şi constituire debit, suspendate din plată ca urmare a neprezentării la convocarea Comisiei Medicale de Verificare. În ultimii doi ani, Casa de Pensii a sesizat organele de cercetare penală pentru cazurile identificate cu deficienţe şi a fost formulat un număr de 8 plângeri penale, iar 139 de persoane sunt în executare silită pentru a înapoia suma totală de 2.201.400 lei. La sfârşitul anului trecut, a fost constatată suma de 4.003.402 lei a fi prejudiciu, din care a fost recuperată doar 375.011 lei.
"Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale conform legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca. În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este: de gradul I - caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi de îngrijire, de gradul II - pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire, de gradul III - pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă. Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit medic expert al asigurărilor sociale", a explicat Ana-Denis Aramă. De menţionat este faptul că beneficiarii încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, pe lângă pensia cuvenită, şi la o indemnizaţie pentru însoţitor, cuantumul acesteia reprezentând 80% din valoarea unui punct de pensie (610 lei în anul 2013). Pensia medie a celui încadrat la gradul I este de 570 lei, la gradul II - 565 lei şi la gradul III - 549 lei.


Articole înrudite