22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Îngheţarea pensiilor pare să fi fost doar o simplă legendă dacă ne uităm la datele statistice din ultimii ani. Chiar dacă anii anteriori au fost pigmentati cu îngheţări şi ajustări de pensii, statistica pare să contrazică acest fapt. Dimpotrivă, pensiile au crescut în timpul recesiunii, după cum arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai mult, pensia a urcat în toate judeţele din ţară, în unele dintre acestea, în medie, cu peste 10%, se arată într-o analiză a Econtext. Trebuie precizat că cei de la Econtext au luat trimestrul al patrulea din 2008 ca punct de începere a recesiunii, respectiv trimestrul al patrulea din 2010 drept finalul recesiunii. După cum ştim, la finele anului 2008 a fost aprobată o creştere a pensiilor, dar majorarea despre care vorbim vine suplimentar faţă de această creştere aprobată. În plus, pensiile au crescut gradual, în aproape fiecare trimestru din perioada menţionată, în toate judeţele ţării.
În medie, pe ţară, pensiile s-au majorat cu circa 9% în perioada recesiunii
Ierarhic, creşterea a fost cuprinsă între 6,8% (în Covasna) şi 10,8% (în Galaţi). Gălăţenii s-au bucurat de cea mai profundă creştere a pensiei (de la 715 lei la finalul anului 2008 până la 792 la sfârşitul anului trecut), ei fiind urmaţi îndeaproape de constănţeni (de la 682 lei la finele anului 2008 până la 754 lei la sfârşitul lui 2010). În total, sunt cinci judeţe în care pensia a avansat cu peste zece procente de la începutul şi până la sfârşitul recesiunii. În schimb, Covasna este singurul judeţ în care pensia s-a majorat cu mai puţin de şapte procente.
Valoarea pensiei
În afara variaţiei procentuale, în tabelul realizat de Econtext s-a trecut şi valoarea medie a pensiei din fiecare judeţ din România, înainte şi după recesiune. Astfel, cele mai ridicate pensii se întâlnesc în Bucureşti, atât la începutul recesiunii, cât şi după (864 lei, respectiv, 947 lei). Pe a doua poziţie sunt hunedorenii, a căror pensie a evoluat de la 823 lei până la 899 lei. De asemenea, pe al treilea loc vin braşovenii, pensia acestora urcând în intervalul precizat de la 820 lei până la 894 lei. La celălalt capăt al ierarhiei se află Giurgiu, unde pensia nu a depăşit pragul de 600 de lei nici după majorările succesive ce au avut loc în anii recesiunii. De altfel, acesta era singurul judeţ în care pensia medie era sub acest prag în ultimele luni din 2010.


Articole înrudite