Începând cu data de 1 mai, până pe 30 septembrie, poliţiştii locali gălăţeni promit că vor fi în număr şi mai mare ca de obicei în parcuri, pe Falează, dar şi în alte locuri de agrement, deoarece încep să deruleze planul „Estival 2017”. Pe baza principiului că acolo unde este lume multă se poate întâmpla orice şi după experienţa tristă a ţărilor din Vest, se ia în calcul cât mai mult supravegherea zonelor de agrement.
„Acest plan este preluat dintr-un amplu program desfăşurat de poliţia naţională şi vine în întâmpinarea cetăţenilor. După ce am evaluat mai mulţi factori de risc am decis că trebuie să îl aplicăm şi noi. Am realizat că, în sezonul cald, pe Faleza Superioară sunt destul de multe blocaje şi accidente rutiere, parcări neregulamentare. Am avut şi multe situaţii de tulburare a liniştii publice, au fost şi cazuri de violenţă sau de consum de etnobotanice, au fost şi tot felul de stări conflictuale, care apar la orice pas. Noi dorim cumva să desfăşurăm şi nişte măsuri în preîntâmpinarea unor activităţi care duc la lucruri negative în ţările Uniunii Europene, adică chiar a pregătirii unor antentate, pentru că acolo unde sunt foarte multe persoane se poate întâmpla orice. Planul se desfăşoară în toate locurile de agrement din oraş, prioritate o au Faleza inferioară şi superioară, parcul Cloşca, parcul Eminescu, Parcul Viva, dar şi celelalate. Ne gândim şi la Plaja Dunărea, dacă lucrările se vor desfăşura mai rapid. Poliţia Locală va fi prezentă la orele de vârf, când sunt multe persoane, şi veţi remarca că vom fi mai mulţi decât anul trecut şi vom folosi şi triciclurile pe care le-am achiziţionat anul trecut”, a declartat Petrică Hahui, directorul Poliţiei Locale Galaţi. Urmează ca pe data de 28 aprilie poliţiştii llocali să împartă flayere cu sfaturi preventive.
S-a dublat numărul sancţiunilor: amenzi de 730.000 de lei
Directorul Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui, a prezentat şi bilanţul pe primul trimestru al acestui an. Poliţiştii locali au scos din buzunarele celor care au călcat strâmb peste 730.000 de lei. S-au primit de la populaţie 660 de apeluri şi câte 8-10 sesizări scrise pe zi. „În primul trimestru al anului Poliţia Locală Galaţi a sancţionat 3.815 persoane iar valoarea amenzilor trece de 730.000 de lei. Am avut şi o gamă largă de obiecte confiscate. Am desfiinţat 14 construcţii, am dispus intrarea în legalitate la 40 de imobile, am sistat lucrările de construcţii în 19 cazuri şi am suspendat activitatea unor societăţi în două situaţii. Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate la regimul ordinii publice şi la regimul rutier, OG 195/2002. În domeniul combaterii faptelor penale, poliţia locală a descoperit 63 de infracţiuni în flagrant, pe care le declinăm către poliţia naţională. În această situaţie cele mai multe au fost furturi - 14, consum, deţinere sau vânzare de etnobotanice - 19, contrabandă cu ţigări - 11 şi patru de efectuare construcţii fără autorizaţie şi trei port ilegal de armă albă. Activităţile au fost destul de ample, numai la volumul de sancţiuni numărul s-a dublat”, a precizat Petrică Hahui.