Ploaia şi vremea urâtă nu i-au descurajat pe şomerii gălăţeni, aceştia venind la Bursa Locurilor de Muncă, desfăşurată, vineri, în holul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Indiferent de vârstă sau studii, şomerii nu au prea mari pretenţii salariale. “Păi să ne dea şi nouă patronul măcar 12-13 milioane vechi”, a spus o femeie de 54 de ani, care a lucrat ca electrician 20 de ani în combinat. “Nu mai am nici o pretenţie, numai să găsesc un loc de muncă”, a spus un alt fost angajat al Vega. Pretenţiile salariale ale şomerilor gălăţeni veniţi să caute un loc de muncă nu sunt mari, nici măcar atunci când este vorba despre absolvenţii de studii superioare. Explicaţia este simplă – din cele aproximativ 2.000 de locuri de muncă disponibile, doar 350 au fost alocate absolvenţilor de studii superioare, puşi astfel în ipostaza de a accepta orice. “Am terminat Facultatea de Drept dar am lucrat la Carrefour, la supermaket. Caut orice, nu neapărat pe domeniul meu. Sigur, aş vrea să găsesc un post de jurist, dar accept orice”, a spus un tânăr de 38 de ani. “Lucrez la combinat acum, am terminat Facultatea de Inginerie dar vreau să plec pentru că salariile sunt mici şi nu există perspectiva de a le majora. Am fost interesat de oferta de la MApN şi mai caut”, a spus un alt tânăr inginer. O variantă pentru găsirea unui loc de muncă pentru tinerii absolvenţi de studii superioare este noua platformă electronică creată de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. “Este vorba despre platforma ugal jobs lansată de Departamentul Formare Continuă şi Trasfer Tehnologic din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, platformă pe care încercăm să o promovăm în rândul studenţilor şi absolvenţilor, dar şi în rândul angajatorilor. Platforma este dedicată studenţilor, prin ea facilităm inserţia lor pe piaţa de muncă. Companiile se pot înregistra pe această platformă, postează joburi, iar înscrierea este gratuită. Diferenţa dintre platforma noastră şi una a ANOFM este că a noastră ajunge mai uşor la studenţi şi absolvenţi, căci avem canalele de comunicare mai facile”, a spus Ionuţ Dumitraşcu, din cadrul UDJG Galaţi.
“Din păcate, este adevărat, oferta de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii superioare este mică, nu e normal să fie aşa, dar ne-am obişnuit cu această stare de fapt. Această situaţie se datorează faptului că sunt puţine oferte de locuri de muncă poentru cei cu studii superioare şi probabil se ocupă foarte repede, iar angajatorii nu au nevoie de AJOFM pentru a le ocupa”, a spus Cezar Năstase, directorul AJOFM. “Totuşi, avem plăcuta surpriză de a avea, la bursă, aproape 2.000 de locuri de muncă, nu am mai avut o astfel de ofertă de ani buni... Participă la bursă peste 90 de angajatori”, a mai adăugat Cezar Năstase, care a adăugat că “din păcate, judeţul Galaţi ocupă locul al doilea, în ţară, ca număr de şomeri, şi locul al treilea ca rată a şomajului”.
Cele mai multe calificări disponibile pentru cei fără studii superioare au fost de metalurg, betonist sau confecţioner textile, dar şi de ajutor de bucătar sau ospătar. Oferta este pentru Galaţi dar şi Brasov, Sibiu sau Constanţa, precum şi pentru Grecia sau Marea Britanie, salariile variind între 2.500 de lei în ţară şi peste 2.500 de euro în străinătate.