Societatea care încă mai distribuie agentul termic în sistem centralizat, Calorgal, a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă repornirea sistemului. ”La ora 11.00 a fost pornit primul punct termic, SC 17, care deserveşte 105 de scări de bloc din cartierul Aurel Vlaicu. În orele următoare vor fi pornite şi alte puncte termice. Operaţiunea este posibilă întrucât parametrii agentului termic furnizat de CET Galaţi sunt, în sfârşit, în creştere (la ora 10.00 erau: debit: 940 mc/h, temperatură tur: 63 grade Celsius, cu 95 mc/h în plus şi 2 grade Celsius temperatură tur în plus faţă de citirea precedentă, efectuată la ora 06.00. Ca urmare, ne aşteptăm ca în curând să fie îndeplinite condiţiile pentru deschiderea tuturor punctelor termice operaţionale,cu condiţia ca evoluţia parametrilor asiguraţi de furnizor să ramână în continuare pe trend pozitiv. Vom reveni cu o comunicare publică în momentul respectiv. Mulţumim consumatorilor pentru înţelegere şi partenerilor pentru operativitatea cu care au depăşit dificultăţile tehnice cu care s-au confruntat”, se arată în comunicatul Calorgal.
Reamintim că primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local proiectele de hotărâre prin care propunea renunţarea la încălzirea în sistem centralizat a gălăţenilor şi acordarea acestora de ajutoare financiare pentru a-şi cumpăra alte surse de încălzire a locuinţei. Decizia primarului a venit la intervenţia, în plenul CL, a administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, care a propus o altă soluţie, ce va fi discutată şi adoptată sau nu de municipalitatea până cel târziu pe 12 aprilie. Este vorba despre o altă soluţie - asigurarea furnizării în sistem centralizat a agentului termic, prin preluarea de către Electrocentrale şi a distribuţiei căldurii (adică a activităţii Calorgal), caz în care reprezentantul CET susţine că preţul gigacaloriei ar scădea de la 198 lei/gigacalorie la 123 lei/gigacalorie, ceea ce ar conduce la o economie lunară la bugetul local de circa 34 de milioane de lei (contravaloarea subvenţiei plătită de municipalitate). Pe de altă parte, indiferent dacă iarna viitoare municipalitatea va mai asigura sau nu furnizarea centralizată a agentului termic, un lucru este sigur: nu se va mai asigura şi furnizarea apei calde menajere. Motivul invocat de primarul Galaţiului: numărul mic de apartamente care au mai rămas în sistem centralizat, situaţie care generează costuri colosale din bugetul local, pentru acoperirea pierderilor din reţea.
În consecinţă, furnizarea apei calde menajere în sistem centralizat ar putea să nu mai fie reluată nici măcar în iarna 2017-2018, când încă mai există (slabe) şanse ca agentul termic să mai fie furnizat în sistem centralizat - o deciziei fermă în acest sens urmând să fie luată în şedinţa Consiliului Local Galaţi din 12 aprilie.